36 nap után mentik ki a föld alatt ragadt kínai bányászokat

Fotó: XINHUA / Guo Xulei

-

36 napig volt a beomlott gipszbányában az a négy bányász, akiket most mentenek ki Kínában, Shandong tartományban. A bányászok naponta kétszer beszéltek telefonon egy pszichológussal, ő tartotta bennük a reményt.


December 25-én szakadt be a kelet-kínai gipszbánya, ami 29 embert temetett maga alá. Tizenegy embert ki tudtak menteni, egy bányász életét vesztette, 13 alkalmazottat pedig eltűntnek nyilvánítottak. A katasztrófa után pár nappal, december 30-án négy bányász életjelet adott magáról, az ő mentésüket sikerült mostanra megszervezni – írja a China Daily.
A lent ragadt bányászoknak előre leküldték a mentéshez szükséges felszereléseket, mint a kesztyűt és a sisakot, majd pedig az első bányászt már egy testheveder és egy kötél segítségével ki is emelték. A további három vájár mentése még zajlik. A felszínre hozott embereket azonnal kórházba szállítják, vélhetően szív- és idegrendszeri problémákkal kell majd őket kezelni.A bányászokat nem csak életben kellett tartani, de a lelket is tartani kellett bennük. A mentőcsapat ételt, italt, ruhákat, gyógyszereket, lámpákat és még kártyapaklit is küldött nekik, a bányászok pedig egy nagyjából hat négyzetméteres szűk teret alakítottak ki maguknak a föld alatt. Naponta kétszer beszélt velük telefonon egy pszichológus, és többször küldtek nekik videóüzenetet arról, hogy éppen milyen fázisban tart a mentésük megszervezése.