Karácsony Kínából

Fotó: Imaginechina / Ruan banhui

-

Hajmeresztő kütyük, a figyelmet így vagy úgy felkeltő dizájner órák és persze drónok. Megnéztük, mit lehet rendelni a legnagyobb kínai webáruházakból.


Igaz, hogy még csak november van, és szinte illetlenség elkezdeni a karácsonyról beszélni, de van egy remek ajánlatom. Kína nem teljesen az, ami néhány éve volt. Vannak csúcsmárkáik, így a kínai nem feltétlenül a gagyit jelenti. A dizájnteamek és fókuszcsoportok megfeszített munkájaként létrejött profi szórakoztatóelektronikai termékeknél azonban lényegesen izgalmasabb, teljesen bolond dolgokat is lehet vásárolni egy marék dollárért. Az iszonyatos méretű gyártókapacitás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy bármilyen dilis ötletet legyártsanak tízezer példányra, hátha tetszeni fog valakinek. Lapított BMW alakú, százlábúra hajazó vagy bankkártyaméretű mobilra vágyik? Van. Ha a széria nem sikeres, legközelebb mást fröccsöntenek.


A bökkenő az – és emiatt vettük elő november végén a karácsonyt –, hogy az ingyenes szállítás lassú Kínából, a fizetős megoldások gyorsabbak, de növelik az árat. Ha most rendel dolgokat, még megérkezhetnek a fa alá. A következőkben sorra veszem azokat az egészen lenyűgöző, közel elronthatatlan kütyüket, amelyek megvásárlását nem tudom eléggé javasolni.


A százlábús gyerektelefon még a szelídebb ötletek közül való


Valami szépet a telefonhoz

Van például már Google Cardboard szemüvegük? Ha nem, akkor kosárba vele, három euróba se kerül. Azért ilyen olcsó, mert a Cardboardban nincs kijelző, ezt a szerepet a belerakott okostelefon fogja játszani. Vagyis ez a termék valójában nem más, mint egy szépen összehajtogatott, két műanyag lencsével ellátott kartontok, amelybe beleépíthetjük a telefonunkat. Az így kapott virtuálisvalóság-, röviden VR-szemüvegen átnézve egy mini 3D-mozivá válik a telefonunk képernyője. A barkács VR-szemüvegre vannak játékok, YouTube-videók, és vannak olyan menő multimédiás anyagok is, mint a New York Times menekültes videója.


Az év ötlete a Google virtuálisvalóság-szemüvege: csak egy darab karton, két olcsó lencse és egy okostelefon kell hozzá


Ha a kartonnál – ami a jövő egyik menő anyaga – tartósabb szemüveget szeretne, akkor tucatnyi műanyag verzió közül válogathat 15–25 euróért. Némelyik teljesen úgy néz ki, mint egy komoly, több tízezer forintos VR-szemüveg.


Legalább egy űrhajó-szimulátor vagy planetáriumapp kell a műanyag VR-szemüveghez


Közösségi élményt úgy lehet csinálni a mobilos videónézésből, ha egyszemélyes szemüveg helyett kartonból készült projektort rendel. A működési elve ugyanaz, mint a VR-szemüvegé, csak ez egy lencsén keresztül a falra vetíti az okostelefon képét. Az így elérhető romantikafaktort talán csak egy ledes kandallóval lehet fokozni – igen, a termék létezik –, de azok egyelőre még drágák.


Hipsztermozi: a képe nem olyan, mint egy igazi projektoré, de mennyivel menőbb


A telefonjukkal mindent lefotózó szeretteinek rendeljen csíptetős kiegészítő lencsét a telefon kamerájához! Van visszafogott nagylátószögű, a teret szanaszét torzító halszemoptika, de még teleobjektív is. Csomagban sem drágábbak tíz eurónál. Azt pedig, hogy az iPhone kameráját harmincszoros nagyítású mikroszkóppá változtató szerkezet mit tud, meg se merem tippelni.


Igen, pont úgy néz ki, mint egy csipesz


Még kevésbé értelmes kütyük

Korábban is több cikkben istenítettük már Claude Shannont, az informatika atyját és a világ legértelmetlenebb gépének tervezőjét. De mi a jobb alkalom az ikonikus, kizárólag önmaga kikapcsolására alkalmas gép beszerzésére, mint a karácsony? Pláne, hogy csak tizenhét euróba kerül, két ceruzaelemet eszik, és boldogan kapcsolja ki magát, míg világ a világ.Még sokkal menőbb tárgy az asztali Stirling-motor. A skót Robert Stirling tervezte gépet ezer mindenre használták az ipari forradalom során, és még ma is megtalálható mobilhűtőkben vagy tükrös napenergiás generátorokban. A kis hőenergiát is mozgási energiává alakítani képes motor emellett tökéletes lakásdísz: egy teamécsessel remekül elműködik, és egy darabka ipari forradalom (vagy soha nem létezett steampunk múlt) az asztal szélén. A legolcsóbb Stirling-motort 15 euró körüli áron mérik, egy igazán menő, rézből készültért 30 eurót kell fizetni. Az alábbi kép mellé itt van egy videó is, ha nem lenne világos a működése.


Kinai karácsony

Ha meggyújtja a kanócot, forogni kezd a Stirling-motor


Ki tud ellenállni egy drónnak?

Bátran higgyék el nekem, a drónvásárlást előbb-utóbb nem lehet megúszni. Nem azért, mert a drónok annyira sokoldalú, szórakoztató eszközök, hanem azért, mert az öncélúságuk ellenére képesek mély vágyat ébreszteni maguk iránt. A Coolicool és a Banggood nevű kínai webáruházak pedig remekül meg tudják ezt lovagolni.


Szuperminidrónt – azt a fajtát, amelynek ha nem tolja folyamatosan a gázt, zuhanni kezd, mint a kő – már 15 dollártól lehet venni. A nagyobb, kamerával is felszerelt darabokért viszont már ötven dollárt is elkérnek. Ezzel már bekerülnek a drága játék kategóriába, remekül le lehet verni velük a szaloncukrot és a díszt a fáról, de komoly drónnak még nem számítanak. Egy versenyzésre épített, nagy akkuval, gyors wifivel felszerelt, négypropelleres gépre több tízezer forintot is el lehet verni.


Kinai karácsony

Marokba rejthető, apró drónt már 15 dollárért is kap, rendeljen tartalék propellert is!


Kína nem Kína lenne, ha a drónokból le ne gyártották volna az összes vicces verziót. Van például kétéltű repülő-guruló típus, óriáskerekű, Egri csillagokat idéző szupergép, katicabogaras és futurisztikus autós, a nagyon bénán röptető kisgyerekeknek és felnőtteknek pedig kidolgozták azt a drónt, amely egy rugalmas ketrecbe van bezárva, így nagyon nehéz széttörni.


Kinai karácsony

KITT, KITT!


Az a mutató mozog?

Olyan órát venni, amely halálpontosan mutatja az időt, szinte soha nem késik, még ritkábban siet, és atomórához állítja be magát, tulajdonképpen nem nehéz. Olyat viszont, amelyen négy mutató is van, de ebből három festett, hol keresne?


Az óra egy olyan terület, ahol a kínai ipar nagyot tud alkotni. A csuklóra szíjazható, bumfordi mobiltelefonos órát például még Dick Tracy is megirigyelné. Megvételre viszont csak akkor javaslom, ha egy drága viccre vágynak. Van viszont egy belvárosi sör áráért olyan ledes óra, amelytől bárki a nyolcvanas évek sci-fijeinek jövőből jött főgonoszának – vagy rögtön a Terminátornak – érezheti magát. Ha pedig ez se jön be, akkor van olyan típus, amelyen a mutató nem moccan, a számok viszont különböző tárcsákra vannak festve, és forognak.

A leírásokat mindig érdemes elolvasni a „Rendelés” gomb megnyomása előtt. Találtam már olyan pár dolláros divatórát, amelyen a funkciók fele csak dísz volt.


Kinai karácsony

A Nessie-merőkanál hibátlan ötlet


Nem győztem meg, és valami értelmeset akar?

Ledlámpát, konyhafelszerelést vagy biciklis kiegészítőket bátran lehet rendelni Kínából. Mindegyik kategóriából akad vicces is – a Loch Ness-i szörnyet formázó merőkanál és a mókust formázó teatojás is ilyen –, de alapvetően ajándékozható, a mindennapokban is használható tárgyakról van szó.