Karácsony Gergely harcba száll a zuglói szocialistákkal

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-


Meg is vétózta Karácsony Gergely zuglói polgármester azt a csütörtöki határozatot, amelyben a XIV. kerületi képviselő-testület kiállt a Liget Budapest projekt mellett. A javaslat így újra a testület elé kerül majd. Erről Karácsony Gergely beszélt a VS.hu-nak.

A zuglói képviselő-testület csütörtökön nagy többséggel fogadta el azt a javaslatot, amely a PM-es polgármestert arra kötelezi, hogy támogassa a Városliget felújítását. Ennek részeként épülne meg a Múzeum negyed a Városligetben. A Fidesz előterjesztését az MSZP-s képviselők is támogatták.

A döntés értelmében a zuglói önkormányzatnak együttműködési megállapodást kellett volna kötnie a Városliget Zrt.-vel a Városliget megújításáról. A helyi Fidesz szerint így az önkormányzatnak érdemi beleszólása lehetne a projekt megvalósításába. A Fidesz külön felszólította Karácsony Gergelyt, hogy kösse meg az együttműködési megállapodást.

Karácsony Gergely a tegnapi Facebook-posztjában leírtakhoz hasonlóan megerősítette, hogy meglepte a döntés. Az önkormányzati választási kampányban ugyanis arra szövetkeztek az MSZP-vel, hogy megvédik a Városligetet. A polgármester azt mondta: a szavazás után nem beszélt a szocialistákkal, a voksolás előtt azonban jelezték neki, hogy nem fogják megszavazni a javaslatot.A szocialisták végül egy olyan módosító javaslattal együtt bólintottak rá a tervezetre, amely számba veszi, hogy a projekt megvalósulása esetén milyen kívánságai vannak az MSZP-nek a Városliget Zrt. felé.

Az MSZP döntésében valószínűleg szerepet játszhatott, hogy az utóbbi időben a szocialistáknak több komoly vitája is volt a polgármesterrel. A helyi MSZP nehezményezte, hogy Karácsony fideszes alpolgármestert választott maga mellé. De konfliktust okozott a jegyző és a cégvezetők kiválasztása is.

A jelek szerint a zuglói szocialisták ebben az ügyben önállósították magukat, és szembefordultak a budapesti vezetéssel is. Az Index arról írt, hogy az MSZP fővárosi vezetése pénteken ultimátumot intézett a zuglói szervezethez. Felszólították a Tóth Csaba által irányított frakciót, hogy három napon belül csinálja vissza a párt eddigi irányvonalát felülíró döntést. Ha ez nem történik meg, Kunhalmi Ágnes fegyelmi eljárást kezdeményez a zuglói szocialisták ellen.


http://index.hu/belfold/2016/04/22/ultimatumot_kapott_a_zugloi_mszp_a_fideszel_kotott_liget-paktum_miatt/