Karácsony és Molnár megtartanák a határon túliak választójogát

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Az MSZP és a Párbeszéd jelöltje Erdélybe látogatott.


A magyar baloldal új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal – mondta Molnár Gyula Marosvásárhelyen. Az MSZP elnöke szerint ennek alapja a szerzett jogok megtartása és a támogatáspolitika átláthatósága lenne. Molnár Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, és Markó Bélával, az RMDSZ volt elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Molnár szerint egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nemzetpolitikával, egy "sokkal nyugodtabb hanggal" több eredményt lehet elérni. "Akkor lesz jobb a Kárpát-medencei magyarságnak, ha abban az országban amelybe a történelem kényszerítette őket állampolgárként, az ottani kormányok készek, képesek olyan kisebbségpolitikát folytatni, amelyik számukra kedvező, s az anyaország pedig képes arra, hogy olyan szomszédságpolitikát folytasson, hogy a mindenkori kormánnyal jóba van és tudja segíteni a kisebbségeket" – mondta Molnár.

Az MSZP üdvözöli, hogy jelentősen nőtt a határon túli magyar szervezetekhez juttatott hazai források értéke, ezt nem kívánja csökkenteni, de a támogatási rendszer "megszűnt átláthatóságát" nyílt pályáztatási rendszerrel akarja helyreállítani. Ha kormányra jutnak, a határon túli magyarok szavazati jogát fenntartanák, és a "több részvétel" irányába módosítanák – mondta Molnár.

Karácsony Gergely szerint az ellenzéki táborban vannak, akik megvonnák a szerzett jogokat határon túli magyar közösségektől, ám ő határozottan kiáll a választójog megtartása mellett. Szerinte ezt úgy kellene átalakítani, hogy a határon túliak a közösségeik jelöltei közül választhassanak.

Karácsony nem akarta kommentálni Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének kijelentését. Kelemen azt mondta: az erdélyi magyarság érdeke a Fidesz-KDNP újraválasztása. Karácsony szerint Kelemen felelősen gondolkodik, neki pedig nem tiszte szavait kommentálni. Éppen azért érkeztek Erdélybe, hogy maguk is kiépítsék kapcsolataikat, és olyan partnereket találjanak, akikkel közösen tudnak gondolkodni, hogy tudja a magyar baloldal segíteni a nemzeti összetartozás közös ügyét – mondta.

A házigazda Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke azt mondta, a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni. Szerinte a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására van szüksége van.