Kapunk egy másodpercet ajándékba

Forrás: Salvador Dali

-

Hosszabb lesz a kedd, mint a hétfő, de azért ne tervezzen be plusz programokat: csak egy szempillantással toldották meg a világidőt.


Holnaptól egy másodperccel hosszabb lesz az idei év, a világidőhöz (UTC) ugyanis hozzáadnak egy szökőmásodpercet június 30-án. A hosszabbítás oka, hogy megszüntessék a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérést.


„A Föld folyamatosan lassul, a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta" – magyarázta Daniel MacMillan, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa. A lassulást az árapályerők okozzák, de közrejátszanak más tényezők is, például a bolygónk belsejében játszódó folyamatok, a kőzetlemezek mozgása, vagy a légköri és óceáni áramlatok dinamikájában bekövetkező változások.

Ennek köszönhetően egy szoláris nap valójában nem 86 400 másodpercből áll, ahogy a nagy pontosságú atomórák alapján kiszámított egyezményes koordinált világidőből következne, hanem 86 400,002 szekundumig tart.


Az atommásodperc definíció szerint a 133-as cézium-izotóp két, ún. hiperfinom állapota közti elektronátmenet során keletkező elektromágneses sugárzás egy periódusának sokszorosa. A nemzetközi atomidő mint időskála 200 atomóra súlyozott átlagából keletkezik, ezek 50 ország laboratóriumaiban működnek. Az órákat műholdas kapcsolaton keresztül hasonlítják össze.


Az eltérést a szökőmásodperc hivatott kiegyenlíteni, amelynek fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása.


A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött, szokásos napja június 30. vagy december 31., amikor éjfélkor egy szekundummal meghosszabbodik a nap. Az extra másodperc beiktatását a párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service) jelenti be.

Két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év 1972-ben, majd 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az „évhosszabbítások". Az idei lesz a 26. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet. Az eddigi szökőmásodpercekből 15-öt szilveszterkor, az ideivel együtt 11-et pedig június utolsó napján iktattak be.