Kaptak gyorssegélyt az önkormányzatok, de kérdés, hogy fizetik vissza

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

A DRB-csőd után 64 település támogatást kap a kormánytól, ezt azonban június végéig vissza kéne fizetniük. Azt még nem igazán tudják, hogy hogyan – írja a Világgazdaság.


Az újság pénteki cikkében ismerteti: a kormány március 4-i határozatában döntött úgy, hogy 244,71 millió forintot juttat a legnehezebb helyzetben lévő 67 településnek, amelynek pénz ragadt be a számláján a DRB csődje miatt. A pénzt azonban nem örökbe kapták az önkormányzatok, június 30-ig vissza kell fizetniük.


Kétségbeestem, amikor kiderült, hogy vissza kell fizetnünk a támogatást, mert nem látom, miből lesz rá pénzünk

– mondta Horváth Jánosné, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Parasznya polgármestere a lapnak. Az 1200 lelkes, hátrányos helyzetű településnek 20 millió forintja ragadt az ÉRB Bankban.


A siklósi polgármester, Marenics János sem tudja, miből fizeti majd vissza az államnak a 12,7 millió forintos gyorssegélyt. A városnak 170 millió forintnál is több pénze ragadt a DRB-ben.

Beremendnek csaknem 200 millió forintja ragadt a DRB-nél, 20 millió forintos gyorssegélyt kapott. Theisz Ferenc polgármester abban bízik, a napokban beérkeznek a helyi adók, és ez a pénz elég lesz valameddig, emellett pedig pályázhatnak az önkormányzatok működőképességének megőrzése céljából biztosított támogatásokra (müki) is.

A legtöbb pénzt – 25,16 millió forintot – Vaja kapta a kormánytól, nekik 10 milliós nagyságrendű a káruk – mondta Tisza Sándor polgármester. Ők szintén azt remélik, pályázhatnak majd támogatásra a mükiből, és így nem is lesz káruk a DRB-csőd miatt.