Kapott egy szűk évet, hogy megspóroljon egymilliót a gázkazánján!

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A kormány az eredetileg tervezett szeptember 26-áról jövő júliusig tolta ki a határidőt, amíg olcsóbban is meg lehet úszni a készülékcserét. Az uniós előírások szerint a kevesebb energiát felhasználó gázkazánok beszerelése akár 1,5 millió forint is lehet majd.


Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy konferencián jelentette be a kormány tegnapi döntését. A szakma képviselői arra számítottak, hogy a teljes jövő év a rendelkezésükre áll majd a még készleten lévő 20 ezer régi, kéményes, turbós gázkazánok kiárusítására. Az államtitkár azonban arra hivatkozott, hogy számos uniós tagállamban szigorúan betartják a szeptember 26-i határidőt, és a gyártók már egyébként is kifuttatták ezt a terméküket, tehát újabbak nem kerülnek a piacra.

A 2016. július 1-jei határidő csak a lakosságra vonatkozik, a többi felhasználó már a hónap végétől csak kondenzációs kazánt építhet be. Az óvodák, iskolák vagy egyéb intézmények számára a jelenleg futó felújítások esetében problémát okozhat, ha korábban még hagyományos kazánokat terveztek be, mert ha még nem üzemelték be, akkor már nem kaphatnak rá engedélyt.

Az Európai Unió iránymutatása szerint 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 20 százalékra kell növelni a megújuló energiaforrások arányát, és 20 százalékkal kellene növelni az energiahatékonyságot. Ez számos berendezést érint a hűtőgépektől a mosógépeken keresztül a gázkazánokig. Az úgynevezett ErP-direktíva csak olyan termékek forgalomba hozatalát engedélyezi, amelyek megfelelnek az ökotervezési követelményeknek. (Az ErP az angol elnevezésből ered: Energy related Product, azaz energiával kapcsolatos termék, amely az energiafogyasztásra hatást gyakorol, és amelynek a környezetre gyakorolt hatását önállóan lehet értékelni.)

Az eredeti rendelet alapján ezentúl már csak a kondenzációs, magasabb hatásfokkal rendelkező, modernebb és egyben jelentősen drágábban üzembe helyezhető készülékeket lehet használatba venni. Egy 50 négyzetméteres lakás esetén ez a költség 800 ezer forinttól indul és az egyedi adottságoktól függően akár 1-1,5 millió forint is lehet. Az új technológiával viszont jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, évente akár 30-40 ezer forintot is megspórolhatunk egy 50-100 négyzetméteres lakás esetén.


Maradtak még problémák

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha valaki sejti, hogy hamarosan tönkremehet a gázkazánja, akkor a következő 8 hónapban érdemes azt lecserélnie, mert addig még néhány százezer forintból megteheti ezt. Az országban kétmillió olyan fogyasztó van, ahol felmerülhet ez a probléma. Ők most rohanhatnak a boltokba, hogy még elcsípjék az utolsó régi típusú gázkazánokat.

A rendelet ugyanakkor egy kivételt is megfogalmaz, mégpedig a jellemzően társasházakban alkalmazott gyűjtőkéményekre. Szakmai vélemények szerint ez visszaélésekre ad lehetőséget: hirtelen elszaporodnak majd ezek a kémények, amelyeknek a szabályozása jelenleg még nem egyértelmű. Egy társasházban ugyanis nem lehet mindenkit egyszerre arra kötelezni, hogy lecserélje a készülékét, pedig a kéményhasználat biztonságossága is aggályos, ha különböző jellegű berendezéseket csatlakoztatnak rá.

Jelenleg mintegy 200 ezer gyűjtőkémény van az országban. Ha a tervező vagy a kivitelező nyilatkozik majd, hogy egy gyűjtőkéményről van szó, akkor a boltokban még fellelhető készülékeket meg lehet vásárolni. Sőt, a rendelet arra is lehetőséget ad, hogy erre a célra új készülékeket "fejlesszenek".

A konferencián elhangzott az is, hogy vajon miként értesülnek a fogyasztók arról, hogy a következő hónapokban egy döntési lehetőség előtt állnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy erre a következő hónapokban tájékoztató kampányt indít a kormány. Egyelőre nem biztosított, hogy egy rosszhiszemű kereskedő eladjon olyan készüléket 2016 júliusa után is, amely már nem felel meg az előírásoknak.

Hamarosan pedig már nemcsak a gázfűtést, illetve gázkazánt alkalmazóknak kell figyelniük a berendezés energiahatékonyságára. 2018-tól ugyanis már a szilárd tüzelésű kazánokra és az úgynevezett helyiségfűtő berendezésekre, vagyis például a gázkonvektorokra is érvényes lesz a szigorúbb előírás. Ami ezzel szemben mégis bíztató, az az, hogy ezeknek a készülékeknek az alkalmazásával, amelyek az energiahatékonyság szempontjából az "A" osztályba tartoznak, 25-30 százalékos költségcsökkenés érhető el.