Kapcsolat van a dohány­zás és az Y-kromo­szómák elvesztése között

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A dohányzó férfiak több mint háromszor nagyobb valószínűséggel veszítenek Y-kromo­szómáikból, mint nem dohányzó társaik - állítják svédországi szakemberek, akik nemrég összefüggést mutattak ki az Y-kromo­szómák elvesztése és a rák kialakulása között.


A Science című amerikai folyóiratban pénteken közölt tanulmány segíthet magyarázatot adni arra, hogy a dohányzás miért jelent nagyobb kockázati tényezőt a férfiakra, mint a nőkre, illetve, hogy a férfiaknak általában miért alacsonyabb a várható élettartamuk. Az Y-kromoszóma csak a férfiakban van jelen: ez hordozza a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket.

„Idén összefüggést mutattunk ki az Y-kromoszómák vérsejtekből való eltűnése és a rák fokozottabb kockázata között. Most azt vizsgáltuk, hogy van-e valami életmódbeli vagy klinikai tényező, amely kapcsolatban áll az Y-kromoszómák eltűnésével” – írta közleményében a tanulmányt vezető Lars Forsberg, a svédországi Uppsala Egyetem munkatársa, aki kollégáival több mint hatezer férfi adatait vonta alapos elemzés alá.

A szakember szerint jelentős számú tényező, köztük az életkor, a vérnyomás, a koleszterinszint, az alkoholfogyasztás, az iskolai végzettség és a dohányzás vizsgálata után arra jutottak, hogy a vérsejtek egy töredékénél tapasztalt Y-kromoszóma-vesztés gyakoribb volt a dohányzóknál, mint a nem dohányzóknál.

A kockázat mértéke a dózistól függött, vagyis az Y-kromoszómák elvesztése gyakoribb volt az erős dohányosoknál, mint a mérsékelten cigarettázóknál. A dohányzásról leszokott férfiak viszont a jelek szerint "visszanyerték" Y-kromoszómáikat. Forsberg szerint ez azt sugallja, hogy a dohányzás okozta Y-kromoszóma-vesztés talán visszafordítható.

A kutatók szerint egyelőre nem tisztázott az, hogy a vérsejtekben lévő Y-kromoszómák elvesztése miként áll kapcsolatban a rák kialakulásával. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a vérben lévő immunsejtek, amelyek elveszítették Y-kromoszómájukat, nem képesek hatékonyan fellépni a rákos sejtekkel szemben.