Kapás csodálatos úszással szerzett bronzot

-

Kapás Boglárka fantasztikus úszással szerzett bronzérmet a vizes vébén 1500 méter gyorson, a saját országos csúcsán 15 másodpercet javított. Cseh László a legjobb, Hosszú Katinka a negyedik legjobb idővel jutott döntőbe később.


Nyolc számban rendeztek futamokat a vizes vébén kedd délután, mindjárt az első a férfi 200 gyors döntője volt, ahol James Guy és Ryan Lochte csatázott hatalmasat. Végül a brit Guy győzött, Szun Jang és Paul Biedermann előtt, a nagyot hajrázó mezőnyben Lochte tehát még a dobogóra sem fért fel.

Női száz háton az ausztrál Emily Seebohm egy magabiztos hajrával nyert, még a világcsúcstól sem úszott túl messze. Honfitársa, Madison Wilson fél másodpercet kapott tőle.

Az 50 férfi mell első középfutamában a brit Adam Peaty kerek két tizeddel megdöntötte Cameron van der Burgh délelőtti világcsúcsát, 26.42 másodpercre javítva azt. Nyomban utána következett a dél-afrikai rivális, aki meg is nyerte a maga futamát, de „csak” 26.74-gyel.


Szenzációs világcsúcs, szenzációs Kapás

Aztán ismét egy döntő következett, az 1500 gyors, méghozzá Kapás Boglárkával. Katie Ledecky 15:27.71 perces világcsúccsal jutott a döntőbe, ahol hamar az élre állt, és csak attól kellett tartania, bírja-e a saját óriási tempóját – bőven világcsúcs-részidőn belül haladt a táv elején. Kapás közben a hatodik helyen úszott, majd a táv harmadánál feljött ötödiknek, féltáv után pedig a negyedik helyért harcolt, miközben hatalmas egyéni csúcsnál járt. Kapás 1100-nál feljött negyediknek, de a dobogó sem volt tőle elérhetetlen távolságra: 200 méterrel a cél előtt 3,5 másodperc hiányzott ehhez. Ledecky végül 15:25.48 perces idővel győzött, Kapás pedig 15:47.09-es eredménnyel, a saját országos csúcsán 15 másodpercet javítva megszerezte a bronzérmet.

Ez hihetetlen. Úsztam, ahogy tudtam, közben éreztem, hogy a harmadik-negyedik helyen haladok, mert azt láttam, hogy többen is mögöttem vannak. Az utolsó ötvenen már fájt mindenem, viszont azt is láttam, hogy Lotte teljesen lelassult, ő meg azt látta, hogy jövök, és ilyenkor az üldözőnek sokkal könnyebb, mint az üldözöttnek. Még el sem hiszem, ami itt most történt velem. Talán majd két-három nap múlva. A gondolataim még le vannak maradva most az érzelmek mögött. Csodálatos, hogy ilyen mezőnyben érmet tudtam szerezni. Ezek után a nyolcszázra is úgy állok oda, hogy bármi lehet” - nyilatkozta a szövetségnek a 22 éves úszónő.


Kapás hitetlenkedik a bronzérmén


Hosszú döntős

Újabb döntő következett, férfi 100 háton egy döbbenetesen szoros versenyben Mitchell Larkin győzött 52.40-nel, nyolc századdal Camille Lacourt és 26-tal Matt Grevers előtt.

Elérkezett a női 200 gyors első elődöntője, Hosszú Katinkával és Federica Pellegrinivel. Hosszú nem kezdett túl erősen, de fokozatosan jött fel a többiekre, az utolsó hossz előtt harmadik volt, ott is csapott célba 50 méterrel később, Pellegrini és a kínai Sen Duo mögött. A második elődöntőben Missy Franklin győzött, Hosszú a negyedik legjobb idővel került döntőbe.

„Na, ez most fájt egy picit. Itt érződött, hogy nem igazán tudtam kipihenni magam az éjszaka, és a fáradtság miatt kicsit el is kapkodtam a végét - idézte Hosszút a szövetség Facebook-oldala. - De az már most látszik, hogy ez nagyon izgalmas döntő lesz, már előre élvezem!”


Hosszú: „Ez nem a fő számom, csak egy bónusz”


Cseh: Ez nagyon kemény lesz

Cseh László a férfi 200 pillangó második előfutamában állt rajtkőre. Az elsőt a dél-afrikai Chad Le Clos nyerte, a másodikban Cseh sokáig a negyedik helyen haladt, de az utolsó 50-re már másodikként fordult, majd végül 1:53.53 perccel győzött, így simán a legjobb idővel lett döntős . Le Clos 1:54.50-et úszott.

Nagyon örülök, hogy ma kétszer is olyan időre voltam képes, amire évek óta nem. Nagyon élveztem az úszást, úgy éreztem, jól ment - aztán most még átvesszük az edzőmmel, min kell esetleg még javítani, netán változtatni. Az biztos, hogy holnap, aki nyerni akar, annak egyéni csúcsot kell úsznia - a legjobbunk nagyjából ugyanott van Chaddel (Le Clos), azaz izgalmas verseny lesz. Mondhatjuk, hogy esélyes vagyok, de azért ez nagyon kemény lesz” - utalt a szerdai döntőre Cseh.

A napot a női 100 mell döntője zárta. Ruta Meilutyte esélyeshez méltóan kezdett, de a hazai kedvenc, Julija Jefimova lehajrázta, 1:05.66-tal aranyat szerzett, a közönség tombolt az uszodában.