Kapás Boglárka országos csúccsal negyedik!

Fotó: Getty Images / Adam Pretty

-

Kapás Boglárka negyedik lett a 400 méter gyors vasárnapi döntőjében a riói olimpián, a számot az amerikai Katie Ledecky nyerte világcsúccsal.


Az UTE 23 éves versenyzője a szám Európa-bajnokaként végig harcban volt a dobogós helyekért, de végül nem tudta lehajrázni a szintén amerikai Leah Smith-t, azonban 4:02.37 perces idejével így is 1.1 másodperccel megjavította saját országos csúcsát, amelyet májusban a londoni Európa-bajnokságon ért el.


"Nagyon elégedett vagyok az úszásommal, több mint egy másodpercet javítottam a legjobb eredményemen. Az elsődleges célom ez volt, hogy magamhoz képest javuljak, érezzem a fejlődést, ez sikerült" - mondta a vegyes zónában Kapás, akit akárcsak a délutáni futamot követően, ezúttal is doppingellenőrzésre hívtak.

Kapás ugyanakkor elismerte, picit csalódott volt, amikor felnézett és látta, hogy nem világít a gép, azaz megtudta, hogy nem dobogós. Saját bevallása szerint azt hitte, ez az idő elég lesz egy bronzéremre az elképesztően erős mezőny ellenére. Hozzátette, a világcsúccsal győztes amerikai Katie Ledecky "meghúzta" a futamot, de tudta, hogy neki nem szabad erősen kezdenie.

"Nagyon okosan kellett taktikázni. Azt gondolom, ez nagyon biztató a 800 méter előtt, hiszen négyszázon inkább erő kell, mint állóképesség, nekem inkább az utóbbi van. Ha 400-on ilyen eredménnyel negyedik tudtam lenni, akkor nyolcszázon nagy dolgokra lehetek képes és el is hiszem ezt. Várom már, hogy világítson a kis piros égő..." - utalt az eredményjelzőn éremszerzést jelző piros fényre Kapás.

A 19 esztendős Ledecky messze kimagaslott a mezőnyből, óriási fölénnyel, 3:56.46 perces idővel győzött, ezzel közel két másodpercet faragott korábbi, két éve felállított rekordján (3:58.37).

Eredmény, női 400 m gyors:

1.Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:56.46 perc - világcsúcs
2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 4:01.23
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01.92
4. KAPÁS BOGLÁRKA 4:02.37 - országos csúcs