Kapás Boglárka negyedik Eb-aranyát nyerte Londonban

Fotó: MTI/EPA / SEAN DEMPSEY

-

Ezúttal 400 méteren iskolázta le a mezőnyt, fél távtól nem volt ellenfele, azt csinált a vízben, amit akart.


Kapás Boglárka a 800, az 1500 és a 4x200-as gyorsváltóval szerzett aranyérme után 400 gyorson is laposra verte a mezőnyt. Az első százon felmérte a terepet, a másodikon átvette a vezetést, a harmadikon majd 2 másodperces előnyt építve demoralizálta a mezőnyt, az utolsó két hosszon pedig magabiztosan megtartotta az előnyét, és végül 4:03.47 perces új egyéni – és nem mellékesen országos – csúccsal lett első (az előző 4:05.61 volt).

A brit Jazmin Carlin közel másfél, Mirea Belmonte García pedig majd' három és fél másodperces hátránnyal követte Bogit a második és a harmadik helyen.

„Jézusom... Én ezt nem gondoltam volna... – olvasható az úszószövetség Facebook-oldalán a verseny utáni nyilatkozata. – Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!”

Az UTE 23 éves úszója ezzel a tíz aranyérmet gyűjtő magyar küldöttség legeredményesebb tagja lett, és immár hatszoros nagymedencés Európa-bajnok, pont úgy, mint Hosszú Katinka.

A tíz aranyérem azt jelenti, hogy a londoni a magyar úszósport eddigi legsikeresebb Európa-bajnoksága.