Kapás amerikai riválisa gyorsabb, mint Ryan Lochte

Fotó: Getty Images / Kevin C. Cox

-

Ezt maga az ötszörös olimpiai bajnok mondta Katie Ledeckyről, aki fantasztikus formában készül a riói olimpiára.


„Úgy úszik, mint a fiúk. Még soha nem láttam egyetlen lányt sem így úszni – áradozott az ötszörös olimpiai és 18-szoros nagymedencés világbajnok Ryan Lochte honfitársáról, Katie Ledeckyről. – Olyan időket úszik, amik a férfiak mezőnyében is megállnák a helyüket. Edzéseken most nálam is jobb, én meg csak nézek, és azt kérdezem magamtól, hogy ez most mi.”

A 19 éves Ledecky a fővárosban, Washingtonban készül, míg Lochte a Észak-Karolinai Charlotte-ban tréningezik, azonban az amerikai válogatott Colorado Springs-i magaslati edzőtáborában többször is úsztak már egymás ellen – ezeken az edzéseken érte Lochtet a dermesztő felismerés.


Katie Ledecky biztató formában várja az olimpiát


A Sports Illustrated olimpiai felvezető portréjában ehhez még hozzáteszik, hogy Ledecky már 2014-ben sem volt lassú, amikor a Csendes-óceáni Játékokon 15:26.38-at úszott, ami – ha csak egyetlen tizedmásodperccel is – jobb volt, mint amit (az egyébként főleg vegyes- és hátúszó) Lochte úszott a 2004-es amerikai olimpiai válogatón, azon ritka alkalmak egyikeként, amikor kipróbálta magát 1500 gyorson. Az az idő akkor világcsúcs volt, azóta további egy másodpercet faragott belőle (15:25.48).

Ledecky négy évvel ezelőtt már megnyerte a 800 méteres gyorsúszást a londoni olimpián, jelenleg pedig három számban, 400, 800 és 1500 méter gyorson tartja a világcsúcsot. Valamennyi számot megnyerte a tavalyi kazanyi világbajnokságon. Ez az a három szám, amelyben Kapás Boglárka a múlt héten megnyerte a londoni Európa-bajnokságot.