Kapás a harmadik, Cseh a második aranyát nyerte a londoni úszó-Eb-n

Fotó: MTI/AP / Frank Augstein

-

Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László pedig 100 méter pillangón szerzett újabb aranyérmet. Verrasztó Evelyn ötödik lett 200 gyorson, Takács Krisztián pedig a hatodik helyen jutott be az 50 gyors döntőjébe. Női 200 pillangón pedig két magyar lesz a döntőben.


Az úszó-Európa-bajnokság szombati döntőinek sorát a női 1500 méteres gyorsúszás nyitotta, ahol Kapás Boglárka újra bizonyította, hogy bombaformában van. 300 méter után faképnél hagyta a mezőnyt, benne a címvédő spanyol Mireia Belmontét. Hosszról hosszra növelte az előnyét, és végül tíz másodperces(!) előnnyel ért célba (15:50.22). Kapás a 4x200-as gyorsváltó tagjaként és 800 gyorson nyert korábban aranyat. A döntő másik magyarja, Juhász Adél 6. lett.


Kapás Boglárka tökéletes Eb-t úszott eddig


„Nagyon örülök, pont így terveztem ezt a versenyt – idézi az úszószövetség Facebook-oldala a háromszoros Eb-győztest. – Pontosabban Belmonténél sohasem lehet tudni, hogy épp aznap mit akar: megy, mint a meszes, vagy csak utazik, mint ma. Én mindenesetre azt mondtam magamnak 300-nál, egy életem, egy halálom, most elindulok. Az Európa-bajnoki csúcs megdöntése volt a célom, ez sikerült, boldog vagyok.”

Néhány futammal később jött a férfi 100 pillangó döntője, a vb-ezüstérmes Cseh Lászlóval a négyes pályán. A magyar klasszis ezúttal sem rajtolt a legjobban, de 50 méternél már a harmadik volt, a forduló után pedig már első helyen bukkant föl a vízből. A második hosszon már nem volt ellenfele, és végül 50:86 másodperces új országos csúccsal (egy századdal még a kazanyi idejénél is jobbat úszva) megszerezte pályafutása 33. Európa-bajnoki címét szerezte. Londonban két arany (100, 200 pillangó) és egy ezüst (50 pillangó) a mérlege.


Cseh Lászlónak Európában nem igen van ellenfele pillangón


„Na, így kell rekordokat dönteni – tréfált Cseh László a szövetség Facebook-oldalán. – Egyébként jó úszás volt, de nagyon azt érzem, hogy még rengeteg maradt bennem, és ezt ki is fogjuk elemezni, mert Rióban jóval többet akarok kihozni magamból ezen a távon is.”

Volt még magyar érdekeltségű döntő. A női 200 méteres gyorsúszásban Verrasztó Evelyn 5., Késely Ajna pedig 6. lett. A számot az olasz Federica Pellegrini nyerte, aki az utolsó tíz méteren lehajrázta a végig vezető és talán már az aranyérmet a nyakában érző, holland Femke Heemskerket, és négy századdal előbb érte el a falat.


Verrasztó Evelyn elégedett a 200 gyorson elért ötödik hellyel


A férfi 200 méter hát döntőjében a kétszeres Eb-bronzérmes (egyet ebben a számban nyert Berlinben, egyet pedig már itt Londonban a mix vegyes váltóval) Balog Gábor 1:58.66-tal negyedik lett, két és fél másodperccel maradt el a szám – immár – háromszoros Európa-bajnokától, Radoslaw Kaweckitől.

A férfiak 50 méteres gyorsúszásának második középfutamában Takács Krisztián 22:06 másodperccel harmadik lett, és a hatodik idővel jutott be a vasárnapi döntőbe. Bohus Richárd 22:47-tel (ez egy századdal gyengébb a délelőtti idejénél) összesítésben 16. lett.

„Na végre! Életem első Eb-döntője. És életemben először sikerült levegővétel nélkül leúsznom. Az utolsó öt méter már rettenetesen fájt emiatt, korábban ezt elkerülendő harmincötnél vettem egy levegőt, de úgy döntöttem, most megcsinálom eggyel, ahogy a többiek – és megérte.”


Takács Krisztián egyetlen levegővel nyomta le az 50-et


A női 200 méteres pillangó első középdöntőjében a második legjobb idővel bejutó Szilágyi Liliána és a hatodikként bejutó Jakabos Zsuzsa próbált a döntőbe jutni. És mindkettőjüknek sikerült is: Szilágyi 2:08.63-mal másodikként, míg Jakabos 2:08.80-nal ötödikként kvalifikált a döntőre.