Kaotikus a helyzet a horvát határon

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell

-

A horvátok elég tanácstalannak tűnnek a menekültek láttán, a határlezárások ellenére továbbra is érkeznek az emberek. Pélmonostoron 5-10 ezer menekült van, a településen nagy a káosz.


A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet, a menekültek ennek ellenére folyamatosan érkeznek az országba. Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. A szerbiai Sidről érkező migránsok illegálisan lépik át a zöldhatárt a kelet-szlavóniai Tovarnik körzetében. A határsértőket pedig a hatóságok már nem Zágráb felé, hanem a magyar határ mellett, a Baranyai háromszögben fekvő Pélmonostor (Beli Manastir) városába szállítják tovább. Vladimir Sisljagic, Eszék-Baranya megye elöljárója kaotikusnak ítélte meg a városban kialakult helyzetet.

Pélmonostoron jelenleg öt- és tízezer közé tehető a menekültek száma, és további határsértőket szállítanak a településre vonattal és autóbuszokkal Tovarnikból. A szerbiai Zomborban is négy és félezren várnak arra, hogy átlépjék a horvát határt. Az elöljáró kifejtette, hogy a tízezres baranyai Pélmonostornak erre nincs kapacitása. Elfogadhatatlannak tartja, hogy sem a város, sem a megye illetékesei nem kaptak hivatalos értesítést arról, mi történik, és hogy milyen tervei vannak a kormánynak a továbbiakban. „Nem tudjuk, mit csináljunk velük, azt sem tudjuk, hová mennek ezek az emberek, és ki döntött arról, hogy Tovarnikból Pélmonostorra hozzák őket” – fogalmazott az elöljáró.

A különböző sajtóbeszámolók szerint a menekültek nem kaptak enni és inni. A laktanyában, ahol el akarták szállásolni őket, nincs víz és áram sem. Több ezren töltötték a szabadban az éjszakát a földön, ruhadarabokon és kartonpapírokon heverve. A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar–szerb határon – amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre – kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe. Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.