Káosz a cannes-i filmfesztiválon

Fotó: AFP / LOIC VENANCE / AFP / LOIC VENANCE

-

Taxisok és a tűzoltók sztrájkjával kezdődött meg a francia filmes seregszemle.


Míg a filmfesztiválnak otthon adó Fesztiválpalota előtt száz egyenruhás tűzoltó tüntetett a munkakörülményeik javításáért, addig a nizzai repülőtérre vezető utakon a taxisok gépkocsijaikkal órákra megbénították a közlekedést. A taxisok azért emelték fel szavukat, mert feketéző sofőrök árasztják el Cannes-t a fesztivál ideje alatt. Mint egyik képviselőjük elmondta:  


„A sofőrök litvánok, az őket foglalkoztató orosz vállalkozók Németországban bérlik a járműveket, nincsenek itt fizetendő költségeik és nem tartják tiszteletben a szabályokat.”

David Lisnard, cannes-i polgármester, aki korábban 12 éven keresztül volt a Fesztiválpalota igazgatója közölte: „A fesztivállal való zsarolás mindig is létezett, hiszen hatalmas mértékű médiavisszhangot ad (a megmozdulásoknak)”.   A nizzai repülőtéri határügyi rendőrségének vezetője a taxisoknak megígérte, megpróbálják kiszűrni a feketézőket.


Franciaországban 55 ezer taxi van. Azért csak ilyen kevés, mert egyrészt nagyon drága egy taxiengedély (41 és 75 millió forint között), másrészt az állam a kiadható engedélyek számát törvényben szabályozza, de az már a második világháború óta nem módosult. Az utóbbi években ráadásul megjelent 12 ezer telefonon rendelhető, sofőrrel ellátott turisztikai gépjármű (VTC), amik jóval olcsóbbak, mint a hagyományos taxik.  


A fesztivál tegnap kezdődött el, az Arany Pálmáért a többi között egy magyar rövidfilm is versenyez. A versenyprogramról részletesen itt olvashatnak.