Kanye West simán szexelhetne Taylor Swifttel, azt énekli

Fotó: Getty Images / Dimitrios Kambouris

-

A telt házas Madison Square Gardenben mutatta be több éve készülő hetedik lemezét, azaz „minden idők legnagyobb albumát” Kanye West. Továbbá a Yeezy Season 3 nevű új divatkollekcióját és egy videojátékot is, amelyben a játékosok segíthetnek az ő anyukájának, hogy a mennybe jusson a halála után. Már új mém is van: készítsd el a saját The Life of Pablo-borítódat!


A 2013-ban megjelent Yeezus című lemez után Kanye West szinte egyből bejelentette, hogy nekilátott a hetediknek, amelyet egy évvel később tervezett megjelentetni So Help Me God címmel. Kicsit csúszott vele.

Mindenesetre az elmúlt egy hónapban lett a lemez körül igazán nagy felhajtás. Januárban Kanye West bejelentette, hogy a Madison Square Gardenben lehet majd először meghallgatni. Aztán folyamatosan tweetelte a különféle papírokra filctollal felírt tracklistverziókat, sőt, a címe is folyamatosan változott a lemeznek. Tavaly még SWISH volt a címe, ez januárban Wavesre változott, aztán T.L.O.P. lett pár napja. Kanye West még jutalmat is ajánlott annak, aki kitalálja, hogy ez minek a rövidítése.

Annak, hogy The Life of Pablo. Kanye West tegnap végül kitweetelte a lemez borítóját is, amely Peter De Potter munkája.New York-i idő szerint tegnap délután, itteni szerint éjjel indult a telt házas show. Az aréna közepén két emelvény volt, tele fekvő, pihenő, féloldalasan elhelyezkedő, ülő, álló modellekkel – többek között Naomi Cambell és Young Thug is közöttük volt, derült ki a műsor folyamán. Mindenki szenvtelen arccal, Kanye West legújabb divatkollekciójának darabjait viselve.

Aztán besétált Kanye West a keverőpulthoz, és rákötötte a laptopját. Elindította a lemezt, és felszólította az aréna közönségét, hogy akinek tetszik valamelyik szám, az ne legyen rest táncolni. Ott volt mellette Pusha T, néha ők maguk is táncoltak a műsor folyamán.A lemezről és a közreműködők névsoráról eddig is szivárogtak információk, most több minden kiderült. A Famous című dalban West például azt rappeli, hogy úgy érzi, még mindig szexelhetne Taylor Swifttel, valamint azt, hogy „ő tette híressé a ribancot”. Biztos mindenki emlékszik a 2009-es grammys esetre, amikor West csendre intette Swiftet, és amivel tulajdonképpen a mai napig folyamatosan születő Kanye West-mémek kezdődtek. Ezek közül a legfrissebb: készítsd el a 21. század legjobb lemezborítóját!

A Famous című dalban amúgy Sister Nancy Bam Bam című reggae-klasszikusából is hallható egy hangminta, illetve Rihanna is énekel rajta.A lemez utolsó számán (Wolves) szerepel Frank Ocean, további vendégek: Chance the Rapper, Future, Kirk Franklin, Post Malone, Ty Dolla $ign, Young Thug, The-Dream, Kid Cudi stb. Sok más producer mellett Hudson Mohawke is dolgozott a lemezen.


Picasso és Escobar

Kanye West korábban utalt rá, hogy új lemeze minden idők legnagyobb művészi teljesítménye lesz. Ma, azaz pénteken hivatalosan is megjelenik a The Life Of Pablo, majd mindenki döntse el maga.

A lemez első hallgatásra (azon túl, hogy vannak rajta jó számok és viszonylag szellemes zenei megoldások) mindenesetre Kanye West eddigi legmegalománabb albumának tűnik: ezen a lemezen már tényleg minden Kanye Westről szól. Ez a rész elég sok mindent elárul: „I am the new Kanye, the bad news Kanye, the always rude Kanye (…) I love you like Kanye loves Kanye.” Ahogy a Telegraph újságírója írja, a Pablo egyszerre juttatja eszünkbe Kanye West esetében Picasso és Escobar egóját. A lemez egy rapbetétjében West nekünk szögezi az igazságot: „Mutass egy zsenit, aki nem őrült.” A különbség az, hogy egy őrült sosem mondja magáról, hogy az. Tulajdonképpen ennyiben összefoglalható Kanye West zsenialitása.


A divatbemutató


Kanye West amúgy pár napja kiírta a Twitterre, hogy Bill Cosby ártatlan. Korábban pedig azt, hogy szerinte csak azért irigykednek rá az emberek, mert ő minden idők legnagyobb zenésze. Amúgy művészi értelemben David Bowie örökösének is tartotta magát pár napig, és egy feldolgozáslemezt is bejelentett, de lehet, hogy már nincs hozzá kedve. Utóbbival mindenesetre az olyanoknak is elérte az ingerküszöbét, akik korábban nem foglalkoztak Westtel – mozgalom indult a tribute-lemez meghiúsítása érdekében.

A The Life Of Pablo arénabemutatója végén Kanye West bemutatta az Only One című dal alapján készülő videojátékot, amelyben a játékos Kanye néhai édesanyja, Donda West útját egyengetheti annak érdekében, hogy a mennyországba jusson.


Jelenet a videojátékból


Taylor Swift menedzsmentje azóta kifejezte nemtetszését Kanye West szövegével kapcsolatban. A szexes szövegrészről tudott Swift a megjelenés előtt, de az „I made that bitch famous” részletről nem.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!