Kanyaróvírussal győzték le a rákot

Fotó: Getty Images/Thikstock

-

Stacy Erholt a leukémia egyik variánsában szenvedett és már nem maradt sok választása a vérrák kezelésére, amikor beleegyezett, hogy 100 milliárd egységnyi kanyaróvírust fecskendezzenek testébe. Órákkal később súlyos lázas állapotba került, és hosszan hányt. Hónapok elteltével viszont eltűnt szervezetéből a rák.


Ha sikerül klinikai teszteken is megismételni a Mayo Clinic orvosainak rendkívüli sikerét, a rákos sejtek vírusterápiával való legyőzésének új távlatai nyílhatnak meg. A vírusterápia nem új módszer – korábban egereken sikeresen kísérleteztek így –, azonban Stacy Erholt gyógyulása az első dokumentált esete annak, hogy a módszer embereken is működik. A The Washington Post-nak nyilatkozó kutatók egyike „forradalminak” nevezte a történteket. A fő probléma a rákterápiák folyamán jellemzően az, hogy a kezelés (például a kemoterápia, sugárterápia) nem tudja megkülönböztetni a beteg sejteket az egészségesektől, így utóbbiak is elpusztulnak, a folyamat ezért a beteg további leépüléséhez vezet. A vírusok azonban képesek bizonyos sejtek azonosítására, és azok célzott támadására. Erholtz rákja ( myeloma multiplex ) a plazmasejtek daganatos megbetegedését okozta a csontvelőben. A kanyaró pedig képes a bejutni a csontvelőbe.


Forrás: Russell, S. et al Forrás: Russell, S. et al

A Mayo Clinic orvosai a kanyaróvírus genetikailag módosított és legyengített verzióját adták be a nőnek. A dózisnak akkorának kellett lennie, hogy Erholtz immunrendszere ne tudja addig legyőzni a vírust, amíg az nem végez a rákos sejtekkel. Épp ez jelenti azonban a terápia gyenge pontját is, ugyanis valószínűleg hatástalan lenne olyan betegeken, akik már immunisak a kanyaróra. Erholzt és a kísérlet másik résztvevője ugyan nem voltak azok, azonban legtöbbünket fiatal korban beoltanak a kanyaró ellen. Erholtz szervezete végül legyőzte a kanyarót és meggyógyult. A Mayo Clinic eredményét természetesen nagyobb klinikai teszteken meg kell ismételni ahhoz, hogy kizárják az egyszeri véletlen siker lehetőségét. Ilyen orvosi kísérletek szeptemberben kezdődhetnek meg. A téma kutatói más szintetikus vírusokat is terveznek bevetni a különféle ráktípusok ellen, például az egyszerű nátha variációit a hasnyálmirigy tumorral szemben. Még évek kellenek a vírusterápia elterjedésére, de a mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy a vírusok nem csak ártanak, hanem akár meg is gyógyíthatnak bennünket. A témáról beszélt a VS.hu-nak Andrew Hessel genetikus és biotechnológus is, aki a budapesti TED-X konferencián adta elő elméleteit a rák vírusokkal való kezelésére. Vele készült interjúnkat és kutatásáról szóló anyagunkat itt olvashatja.