Kanyarótól féltik a csíksomlyói zarándokokat

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Hargita megye tiszti főorvosa azt kéri, mindenki ellenőrizze oltásait, és csak akkor menjenek, ha teljes védettségük van.


A Hargita megyei tiszti főorvosa eltanácsolja a csíksomlyói zarándoklattól azokat a gyerekeket, akik még nem kaptak kanyaró elleni védőoltást. Tar Gyöngyi szerint Csíksomlyón "egy félnomád életmódban élő közösség tagjainál" jelentkezett a járvány, már 18 személynél állapították meg a kanyarós megbetegedést. A betegeket kórházban kezelik, de megtörténhet, hogy a környezetükben olyanok élnek, akik már fertőznek, de még nincsenek tüneteik. A közösség tagjait azóta beoltották, de nem kizárt, hogy más csíksomlyóiak is elkapták a betegséget.

A kanyarónak rendkívül magas a ragályossági indexe, és a be nem oltottak nagy valószínűséggel elkapják a betegséget, ha fertőzöttekkel találkoznak. Tar szerint nincs okuk aggódni azoknak, akiket kétszer oltottak be kanyaró ellen. Magyarországon 1978-tól vezették be a teljes védettséget biztosító második oltást.

„Azt ajánlom, hogy be nem oltott kisgyerekeket ne hozzanak a búcsúba, és azok a fiatal felnőttek, akik nem biztosak abban, hogy kétszer kaptak már kanyaró elleni védőoltást, tájékozódjanak a zarándoklat előtt a háziorvosuknál, iskolaorvosuknál, és csak akkor jöjjenek, ha biztosak abban, hogy védettséggel rendelkeznek" – mondta Tar.

Romániában a betegség tavaly februári megjelenése óta 6434 kanyarós megbetegedést és 27 ennek tulajdonítható halálesetet regisztráltak. A Magyarországgal határos megyékben észlelték a legtöbb megbetegedést, de a kór csaknem az egész országra kiterjedt. Hargita a kevéssé fertőzött megyék között szerepel, itt mindössze 35 megbetegedést regisztráltak.