"Kant balfácán" – áll a bál a híres filozófus oroszországi háza miatt

-

Nem világos, hogy a graffiti nézetei miatt minősíti Kantot, vagy inkább sajnálja azért, ami egykori lakhelyén – hozzá nem méltóan – zajlik. Bizonytalanná vált ugyanis a filozófus emlékhelyének felújítása.


Sok híres gondolkodó, Schopenhauer, Jacobi és Schulze nyomán egy graffitis is előállt Immanuel Kant XVIII. százai német filozófus, A tiszta ész kritikája szerzője bírálatával. A maga módján.

Azt fújta – egy virág és szív ábrájával együtt – festékszóróval Kant egykori poroszországi, ma az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi területen, Veszelovka településen található, romos – papíron az orosz elnöki hivatal védnöksége alá tartozó – házának falára, hogy:


Kant balfácán.


A Kalinyingrádban (annak idején Königsberg) született és meghalt – Veszelovkában csak három évig élt – Kantot világszerte a modern filozófia egyik atyjának tartják, metafizikai, etikai és esztétikai nézeteiről manapság is rendszeresen vitáznak tudományos körökben.

Hogy a filozófus nézetei mennyire máig hatóak, bizonyítja, hogy az oroszországi Rosztovban két évvel ezelőtt egy élelmiszerboltban két férfi úgy összeveszett Kanton, hogy a végén egyikük gumilövedékkel rálőtt vitapartnerére.

Régi, rettenetesen elhanyagolt állapotú, gyommal benőtt veszelovkai lakhelye – pontosabban az annak a helyén a XIX. század végén emelt épület – a helyi lapok szerint fiatalok italozó és dorbézoló helye. Fél évvel ezelőtt műemlékké nyilvánították ugyan, már tervek is készültek felújítására, előirányoztak rá 110 millió rubelt (4-5-ször ennyi forint), ám azóta nem sok minden történt a projekttel, sokan már azt gyanítják, hogy valójában csak sokkal kevesebb pénz lesz a rekonstrukcióra.