Kanadától kér menedékjogot egy amerikai állampolgár

-

Kyle Lydell Canty félti az életét, mert fekete.


Kyle Lydell Canty Oregon államból a múlt héten utazott Kanadába. A vancouveri bevándorlási hivatalban a feketék elleni rendőri erőszakot – többek között Michael Brown és Eric Garner lelövését – hozta fel érvként arra, hogy miért szeretne Kanadában letelepedni. A vallomásában beszélt arról is, hogy Salemben letartóztatták birtokháborításért, mert telefonált, és az ingyenes wifit használta egy buszmegállóban.

Kyle Lydell Canty azt állítja, hogy az Egyesült Államokban ok nélkül zaklatják a rendőrök, és attól tart, hogy veszélyben lenne az élete, ha visszatérne a hazájába. Az AFP hírügynökség szerint bármennyire is felkészült az ügyének előterjesztésére, Cantynek nem jók az esélyei a kanadai bevándorlási hivatalnál, Kanada ugyanis nem tekinti hagyományos menekülteknek az amerikai menedékkérőket. 2013-ban 69 amerikai kért menedéket Kanadában, de csak hármuk menekültstátuszát ismerték el.

Canty nem az első amerikai, aki az elmúlt időszakban menekülni próbált az országból. Az idén fekete amerikaiak egy csoportja afrikai kormányoktól kért menedéket hasonló okokból.