Kanadáig menekültek a magyar uszodák elől

-

Egy szülő azt állítja, a nyolcvanas években a 14-15 éves úszókat is doppingolták egy fővárosi uszodában, ezen kívül verték is a gyerekeket.


A tudtukon kívül, vitaminnak álcázva szedettek a gyerekekkel tablettákat a nyolcvanas években egy fővárosi uszodában - nyilatkozta a gyógyszerkutatóként dolgozó Gyurán János a Blikknek.

„A lányom 11 évesen egy nagy múltú fővárosi egyesületben úszott egy elismert edző keze alatt. Nagy tehetség, úttörőbajnok volt – idézte fel a történetet Gyurán János. – A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak. Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt. Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek. Nem volt nehéz dolgom, hiszen a sportolók számára tiltólistás Nerobolt mi állítottuk elő súlyos betegeknek, akiknek műtét után izomépítésre volt szükségük.”

A szülő arra is panaszkodott, hogy verték a gyerekeket, ezért átvitte a lányát egy másik klubhoz, ami után másfél évre eltiltották. „Az ottani vezető azt mondta, nem tehetünk semmit, mert komoly politikai háttere van az illetékesnek. Ekkor döntöttem el, hogy disszidálunk. Előbb Ausztriá­ba, majd Kanadába mentünk - folytatta a szülő - a lányom sikeres úszó volt, több mint 200 érmet gyűjtött.”

A Blikk megkereste a nőt, aki kislányként a tablettát odaadta Gyuránnak. Megerősítette, valóban szteroidot kapott, ám tekintve, hogy az ügy már több mint három évtizedes, nem kívánt nyilatkozni.