Kanadai küldöttség Miskolcon kutatta a roma kivándorlás okait

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Személyesen tájékozódtak a kanadai bevándorlási hatóságok képviselői Miskolcon a romák kivándorlásának okairól. 40-50 család indult útnak az elmúlt hónapokban.


A Népszabadság beszámolója szerint a kanadai szakemberek a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat irodájában tartottak megbeszélést a helyi romák vezetőivel, amelyen többek között Váradi Gábor, a helyi cigány önkormányzat elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője is részt vett.


A kanadaiak a helyszínen tájékozódtak arról, mi az oka a romák újból beindult kivándorlásának, és miért éppen Kanadát választják. A romák elsősorban az úgynevezett számozott utcákból indultak útnak, amelyek a jövőre épülő diósgyőri futballstadion parkolójának útjában vannak. Ezt a kanadai delegáció tudomására hozták, csakúgy, mint az önkormányzat közelmúltbeli döntéseit.

Dancs arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat kezdetben a város határain kívülre akarta költöztetni a családokat, majd azt a taktikát választotta, hogy nem hosszabbítja meg az ingatlanokra szóló bérleti szerződéseket – függetlenül attól, hogy az érintett lakóknak van-e közüzemi tartozásuk. A városvezetés legújabb húzása a lakbérek jelentős megemelése.

Dancs Mihály tudomása szerint az elmúlt néhány hónapban Miskolcról mintegy 40-50 roma család vándorolt ki Kanadába, és ez a szám rövid időn belül akár a többszörösére is nőhet. Svájcban nem sikerült letelepedniük, Angliában nem kaptak munkát, Kanadában azonban megengedőek a bevándorlási törvények. A kormány anyagi támogatást is nyújt, ráadásul sokaknak – általában Torontóban – már élnek rokonaik, akik helyismerettel rendelkeznek.