Kanadában is alapjövedelemmel küzdenek a szegénység ellen

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Párbeszéd szerint Magyarországon is ez lenne a megoldás. De kérdés, miből.


A Párbeszéd üdvözli a hírt, hogy Kanadában is egyre népszerűbb az alapjövedelem bevezetésének gondolata. Ezúttal Ontario tartományban döntött úgy a vezetés: elindít egy kísérleti projektet, amelynek keretében havonta 1320 dollár alapjövedelmet biztosít lakosai számára. Egy friss kutatás szerint a kanadaiak kétharmada támogatja az alapjövedelem gondolatát.

A jelen javaslat alapján 2017 tavaszától három területen fut majd a kísérlet: északi, déli és őslakos területek szegénység uralta részei szerepelnek a javaslatban. Ennek keretében a szociális támogatások helyét a 18–65 évesek körében átvenné az alapjövedelem. Az összeg járna fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott személyek számára is, valamint a minimálbért keresők jövedelme is kiegészülne a támogatással.
Kanadában jelenleg ötből egy gyermek szegénységben él. A javaslatot benyújtó volt konzervatív szenátor, Hugh Segal pedig a közösségi összetartás megerősítését és a munkavállalás ösztönzését látja az alapjövedelem bevezetésében.
A Párbeszéd már számos alkalommal felhívta a figyelmet az alapjövedelem-kezdeményezések elterjedésére. A szegénység és éhezés Magyarországon is egyre nagyobb kihívást jelent, amelyre a legkorszerűbb és leghatékonyabb választ az alapjövedelem jelenti.
A párt ugyanakkor közleményében nem tért ki arra, hogy a magyar költségvetés milyen forrásból finanszírozhatná az esetleg mindenki számára járó alapjövedelmet.