Kanada nyerte a hokivébét

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

A kanadai válogatott nyerte a csehországi jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi, prágai döntőben álomszerű játékkal 6-1-re legyőzte a tavalyi aranyérmes orosz csapatot. A tengerentúli együttes százszázalékos mutatóval zárta a tornát.


Óriási iramban játszott a két hokinagyhatalom válogatottja 17 383 néző előtt. Főleg az olimpiai bajnok kanadaiak veszélyeztettek, ám Bobrovszkij remekelt a kapuban. Egészen a szünet előtti hajráig jól állta a rohamokat a címvédő, ám ekkor Ennis félfordulatból leadott lövése megpattant Eakin korcsolyáján. Később még Ovecskin – aki csütörtökön még az NHL-es rájátszásban volt érdekelt – rontott nagy helyzetben.


A fordulást követően egy csapat maradt a pályán. Előbb a szélvészgyors Ennis kerülte meg a kaput és lőtt szemtelen gólt, majd Crosby bombázott a bal felső sarokba, újabb 44 másodperc elteltével pedig Seguin végletekig kijátszott helyzet végén nem hibázott. Időt kértek a teljesen lebénult oroszok, és a folytatásban eljutottak néhány helyzetig, igaz, Seguin majdnem növelte a különbséget, a felső kapuvasat találta el.

A záró játékrészben hiába pörögtek fel az oroszok, a rivális tudta őrizni előnyét. Aztán amikor Tyihonov – akinek nagyapja a legendás szovjet-orosz edző volt – kiállt, a kanadaiak gyönyörű gólt lőttek. Fél perc múlva pedig MacKinnon próbálkozását védte be Bobrovszkij. A hajrában Malkin ütötte be a szépítő találatot.

A kanadaiak a vb-n mind a tíz összecsapásukat megnyerték, és a kieséses szakaszban egyetlen gólt kaptak.

A tornát a helyszínen 741 690-en nézték meg, ami új rekord.Eredmény

Kanada–Oroszország 6-1 (1-0, 3-0, 2-1)

gól: Eakin (19.), Ennis (22.), Crosby (28.), Seguin (29.), Giroux (49.), MacKinnon (50.), illetve Malkin (53.)

a 3. helyért:
Egyesült Államok–Csehország 3-0