Kanada megmagyarázza: ezért fogadnak be 25 ezer menekültet

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press / Sean Kilpatrick

-

Nem csak, hogy megcsináljuk, de ez a helyes út – vélte Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter.


A politikus szerint ez nemcsak egy humanitárius projekt, hanem a legjobb módszer az Iszlám Állam ellen is. Mi a menekültek mellett állunk, és ott is maradunk – jelentette ki Sajjan.

Amíg az európai országok egymással vitatkoznak, Kanada 25 ezer szír menekültet fogad be – emlékeztet az Independent. A migránsok első nagy csoportja, 163 ember kilenc nappal ezelőtt érkezett meg egy katonai géppel Kanadába.

A gép Bejrútból indult, és Németország érintésével landolt Torontóban, ahol Justin Trudeau kanadai kormányfő fogadta őket a repülőtéren. „Ez a nap mindannyiunk emlékezetében megmarad. Erőforrást jelentenek ezek a menekültek Kanada számára, az ország nyílt szívvel jövőt kínál nekik és gyermekeiknek” – mondta a miniszterelnök.

„Természetesen minden kormány számára fontos, hogy megvizsgálja a biztonsági és egyéb kockázatokat, de mi végigvettünk minden lépést, például a biztonsági és egészségügyi vizsgálatokat, mielőtt bárkit a gépre engedtünk volna” – magyarázta a védelmi miniszter. Szerinte a menekültek fontos hozzáadott értéket adhatnak Kanada számára: „Az emberek között, akikkel találkoztam, például orvosok is voltak. Ha ők sikeresek voltak Szíriában, akkor gyanítom, itt is azok lesznek.”

Sajjan családja Indiából emigrált, amikor ő ötéves volt. „A multikulturalizmus már nem csak egy kísérlet Kanadában. A gyermekeim is már teljesen kanadaiként gondolkoznak.”