Kamufilmet forgatott az ukrán válságról a ZDF?

Fotó: AFP / MANU BRABO

-

A Russia Today szerint fizettek egy orosznak, hogy mondja azt: harcolt Ukrajnában. A ZDF tagadja a vádakat, de elismerte, hogy az illető kapott tőlük pénzt.


A Russia Today szerint a ZDF német közszolgálati csatorna fizetett egy orosz állampolgárnak azért, hogy egy Kelet-Ukrajnáról szóló dokumentumfilmjükben állítsa azt: fegyverrel harcolt az ukrán konfliktusban az orosz kormány megbízásából. A film azért készült, hogy alátámassza: sok orosz harcol Donyeck és Luganszk megyékben a szeparatisták oldalán. Ezért 50 ezer rubelt kapott, de azt kellett nyilatkoznia, meg is sebesült a felkelők oldalán, pedig soha nem történt ilyen.


A Russia Today szerint azonban a férfi Kalinyingrádban lakik (ez Ukrajnával nem is határos orosz terület), és fizettek neki a német stáb tagjai azért, hogy arról beszéljen: Ukrajnában harcolt oroszként. A film szerint ráadásul a férfi nem is tud rendesen szétszedni és összerakni egy géppisztolyt. Az Index szerint a ZDF reagált a hírre, a német csatorna elismerte, hogy fizettek a férfinak, de csak azért, mert „megsajnálták". Előkerültek azonban olyan felvételek is, amikből kiderül: a filmben magát Igornak nevező férfi valójában Jurij, és a német csatorna egy oroszul beszélő tagja instruálja, mit mondjon.