Kamu rákkal még senki sem csinált ekkora karriert

Forrás: Australian Women's Weekly

-

Belle Gibson egész kis birodalmat épített fel arra, hogy egészséges életmóddal és alternatív terápiákkal meggyógyította a saját agyrákját. Azonban nemcsak a gyógyulása volt átverés, hanem a betegsége is. Most ő is elismerte, hogy a történetéből semmi sem igaz.


Belle Gibsont 2013 májusában ismerte meg az internet. A közösségi oldalakon ekkor jelentette be, hogy egészséges étkezéssel és alternatív terápiákkal négy év alatt legyőzte az agyrákját, pedig az orvosok csak négy hónapot adtak neki. Ezzel a bejelentéssel több millió követőt nyert meg magának, az Instagramon 200 ezren kíváncsiak a képeire. A The Whole Pantry elnevezésű, egészséges életmódot támogató alkalmazása hatalmas siker volt, és épp most került volna a boltokba szintén bestsellernek ígérkező könyve.


Belle Gibson sok-sok zöldséggel


A sikersztorival viszont akad egy komoly gond: nem igaz. Belle Gibson ezen a héten adott egy sírásokkal és kiborulásokkal tűzdelt interjút az Australian Women's Weekly című lapnak, amelyben bevallotta, hogy nemcsak a gyógyulása volt kamu, hanem a betegsége is.

Belle Gibson az elmúlt években kitartóan kampányolt a konvencionális gyógyászat és az oltások ellen, de ugyanígy ellenségnek tartotta a glutént, a tejtermékeket és a kávét. Az interjúban most elismerte, hogy a rák kialakulásával és lefolyásával nem igazán van tisztában.

Az internetes jelenléte tele van súlyos orvosi sztorikkal. 2009-ben egy fórumon azt állította, hogy több szívműtéten esett át, és meg is halt a műtőasztalon.

A kiadója visszavonta a könyvét, az alkalmazása már nem elérhető. Az interjúban nem tért ki arra, hogy miért találta ki a kamu történetet, és miért ragaszkodott hozzá évekig. Az ausztrál lap szerint elképzelhető, hogy Münchausen-szindrómája van, és ezért színlel súlyos betegséget, hogy felhívja magára a figyelmet.