Kampányköltési rangsor meglepetéssel: Fidesz, LMP, MSZP

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

A 2014-es országgyűlési választáson indult minden jelöltnek és jelölő szervezetnek legkésőbb június 5-ig kellett benyújtania beszámolóját kampányköltéseiről és azok forrásairól. Még nem mindegyik pártét ismerjük, de az már most látszik, hogy a hivatalos elszámolások több szervezetnél köszönő viszonyban sincsenek azzal, amivel a kampányköltéseket különleges módszertannal figyelő és összegző civilek kalkuláltak.


Íme, a rövid lista:

  • Fidesz-KDNP: 883,6 millió Ft
  • LMP: 714,6 millió Ft
  • MSZP: 463 millió Ft
  • DK: 92,46 millió Ft
  • MLP: 9 millió Ft
  • PM: 1 millió Ft
A Fidesz beszámolója szerint a KDNP-vel együtt együtt elköltött 883,6 millió forintból 597 millió forint volt az állami támogatás. Emellett 86,6 millió forint választási célra kapott adományt és 200 millió forint hitelt használtak fel a kampányban. Az LMP javára felajánlott támogatás összege 95 millió forint volt (ebből 4 632 forintot nem használtak fel), a párt további 597 millió forint állami támogatást kapott, és felhasznált 22,6 millió forint saját bevételt is. Az MSZP 329,9 millió forint állami költségvetési támogatást kapott, a jelöltektől pedig további 21 millió forintot (ezt a pénzt a jelöltek kapták a költségvetéstől, de lemondhattak róla a jelölő párt javára), volt továbbá 95,8 millió forint állami költségvetésből származó alaptámogatás, 12,9 millió forint támogatás magánszemélyektől és 3,4 millió forint egyéb bevétel. A DK 13 millió forint állami költségvetési választási támogatásban részesült, emellett 79,46 millió forint egyéb, állami költségvetésből származó alaptámogatásból származó forrást használt fel. Vagyis a DK kampánykiadásaiban nem voltak magánpénzek, adományok. Az MLP 9,143 millió forint támogatást fordított a választási kampányra, ebből 128 ezer forint volt a saját forrása, a többi állami költségvetési támogatás. A PM állami támogatásban nem részesült, képviselőjelöltjei a részükre kiutalt támogatásról az Együtt - a Korszakváltók Pártja javára lemondtak. A PM beszámolója szerint a párt egymillió forintot költött a kampányára, ez az összeg saját forrásból származott.


A civilek a többszörösét becsülték

A kepmutatas.hu portál április végén közzétett becslései szerint a kampányban jó háromszorosát költötték a pártok annak, amiről a Hivatalos Értesítőben beszámoltak. Igaz, több szervezet büntetlenül nem is használhatott volna fel ennyi pénzt. A Transparency International, a K-Monitor Iroda és az atlatszo.hu által szervezett Kampánymonitor nevű kezdeményezés a kampányban az ebben a cikkünkben is ismertetett módszerekkel figyelte és árazta be a költéseket, majd készítette el összegzését. Nemcsak a parlamenti pártok kampányköltésével kalkulált, hanem parlamenten kívüliekével, valamint a kormányzatéval és a Fideszt támogató Civil Összefogás Fóruméval is. A Kampánymonitor szerint csak az LMP nem lépte túl az engedélyezett keretet, és a zöldpárt hivatalos elszámolásában szereplő 714 millió forint valóban egész közel van a kepmutatas.hu-n közölt 728 milliós becsléssel. Azonban a Fidesz és a baloldali pártok (amelyek hivatalosan külön számoltak el) együtt a Kampánymonitor becslései szerint a hivatalosan közöltnél 3-szor, 3 és félszer annyit költöttek, és ezzel túllépték az engedélyezett – az előző választás óta egyébként jócskán megemelt – keretet.