Kampányígérete ellenére sem vonja vissza Obama törvényét Trump

Fotó: MTI/AP / Pablo Martinez Monsivais

-

Trump esetleg mégis megtartaná a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény egyes elemeit.


Lehet, hogy mégsem törli el teljesen Barack Obama egészségbiztosítási programját Donald Trump, ahogy azt a kampányban ígérte – derül ki abból az interjúból, amelyet a The Wall Street Journalnek adott a megválasztott elnök.

Trump azt fontolgatja, hogy kiegészíti, és nem eltörli az Obamacare-t. Megmaradhat például a törvénynek az a része, hogy a legfeljebb 26 évesek szüleik biztosítása alapján kaphatnak egészségbiztosítást, és az egészségbiztosítók a jövőben sem tagadhatnák meg a biztosítást azoktól, akiknek már van valamilyen egészségi problémájuk. A hivatalosan megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvénynek nevezett jogszabályt Trump a kampányban még katasztrófának nevezte, s a teljes visszavonását ígérte.

„Azt mondtam (Obama elnöknek), megfontolom a javaslatait. S mert tisztelem, így is fogok tenni” - nyilatkozott Trump, hozzátéve: az Obamacare-t vagy kiegészítik, vagy visszavonják és új jogszabállyal váltják fel.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás teljesen másként működik, mint Európában. A munkaviszonnyal nem jár automatikusan biztosítás, és a biztosítók maguk döntik el, hogy kivel kötnek szerződést. Biztosítás nélkül pedig az ellátás horribilis összegekbe kerül. A republikánusok megszületése óta támadják a törvényt, mert szerintük ezzel a szövetségi kormányzat túllépett feladatkörén. Tény viszont, hogy az Obamacare-nek köszönhetően több millió, korábban biztosítatlan ember kaphatott egészségbiztosítást.

Sürgős teendői között emellett Donald Trump a pénzügyi rendszert korlátozó szabályok lebontását említette, hogy a bankok ismét hitelezzenek, valamint az ország határainak megvédését a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás megfékezése érdekében.

Arra a kérdésre, hogy valóban különleges ügyészt nevez majd ki a legyőzött Hillary Clinton e-mail-botrányának kivizsgálására, a megválasztott elnök azt mondta: ezzel most nem sokat foglalkozik, mert az egészségügy, a munkahelyteremtés, a határellenőrzés és az adóreform előrébb való.

Trump megerősítette: infrastrukturális beruházásokkal járulna hozzá a munkahelyteremtéshez, javítani akar az ország kereskedelmi egyezményein, valamint elképzelhetőnek tartja, hogy vámot vessenek ki a külföldön termelő amerikai vállalatok termékeire.