Kampány félidőben: a Fidesz már most többet költött, mint a többi párt

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Visszaélésekre ad lehetőséget az új választási törvény, ez már most bebizonyosodott, pedig a kampány java még hátravan.


Beigazolódtak azok a félelemek, melyekre az új választási szabályok kihirdetése után hívták fel a figyelmet választási szakértők és civil szervezetek. Ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet a Transparency International (TI), a K- Monitor és az Átlátszó.hu tartott, a kampány során tapasztalt visszaélésekről. 2010 után ismét mérik a pártok kampányköltéseit a kepmutatas.hu oldalon, és ha törvénytelenségre bukkannak, értesítik az illetékes hatóságokat. A három szervezet korrupciós minimumprogramot is bemutatott, ettől a közélet megtisztulását várják.


Túlköltekezés vs. láthatatlan kampányok

2010-ben még 386 millió forintot lehetett költeni a kampányra, ám a TI akkori felmérései szerint ezt egyik nagy párt sem tartotta be. Hiába bizonyították egyértelműen, hogy a két nagy párt (a Fidesz és az MSZP) legalább 1,2 milliárd forintból kampányolt, az ellenőrzésre hivatott Állami Számvevőszék nem vizsgálta érdemben a szabálytalanságokat. Noha az új szabályozás ötszörösére emelte a választási kampányra elkölthető összeget, ezt is sikerül túllépnie a pártoknak. Az egymilliárdos határt a Fidesz minden bizonnyal át fogja lépni. A kormánypárt már most 943 millió forintot költött kampányra. Ráadásul ha hozzáadjuk a Fidesz mellett kampányoló Civil Összefogás hirdetéseit illetve a kormány „rezsicsökkentés” és „Magyarország jobban teljesít” reklámjait is, rögtön kétmilliárd forint felett vagyunk, pedig három hét még hátravan a kampányból. Jelenleg a baloldali Összefogás 680, a Jobbik 650, az LMP pedig 310 millió forintnál jár (a kepmutatas.hu oldalon folyamatosan frissülnek az adatok). A kampányköltésbe nem csak a médiamegjelenéseket számolják be, de megpróbálják számszerűsíteni a szórólapok és lakossági fórumok, nagygyűlések költségeit is. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a VS.hu kérdésre elmondta: az újonnan alakult kispártok költéseit is figyelik: ha azok kampányköltése nem jelenik meg az oldalon, annak is üzenetértéke van. Az induláshoz szükséges aláírásokat könnyű volt összeszedni, ám a Parlamentbe bejutni csak kevesen fognak, így ezektől a pártoktól nem vár érdemi kampánytevékenységet Ligeti. Bodoky Tamás az Átlátszó.hu főszerkesztője ezzel kapcsolatban azt mondta el, hozzájuk több olyan információ érkezett, melyek szerint a kispártok adták-vették egymás közt aláírásokat. Mivel egy ember több pártot is támogathat az aláírásával, az aláírások másolása jó üzletnek bizonyult az elmúlt hetekben.


Rossz a szabályozás

A kampányfinanszírozási törvény alkalmatlan a korrupció felszámolására – jelentette ki Ligeti, aki hozzátette: a kampány „kiszervezhető” a nem közvetlen pártköltéseket nem ellenőrzi senki. Az egyéni jelöltek az egymilliós kampánytámogatást kártyán kapják, és vissza is kell fizetniük, ha nem érik el a két százalékot, a pártok 149 milliójára ez nem vonatkozik. Készpénzben kapják, és nem gyakorlatilag senki nem ellenőrzi, mire költötték el valójában.

Minimum a korrupció ellen

A három szervezet bemutatta korrupció ellenes programját, melyet az ezaminimum.hu oldalon lehet nyomon követni. Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója elmondta: huszonöt évvel a rendszerváltás után eljött az ideje annak, hogy a törvényhozás érdemben tegyen valamit a közpénzekkel való visszaélés ellen. A program hat pontban fogalmaz meg javaslatokat (párt- és kampányfinanszírozás, közbeszerzés, vagyonnyilatkozatok, nemzeti vagyon, jogalkotás, jogállamiság) az átláthatóbb közéletért. Léderer szerint a korrupció elleni fellépésre megvan a társadalmi igény, ezért azt remélik minél több szervezet áll a program mögé.

Fidesz: minden törvényes

A Fidesz nem lát rá a CÖF gazdálkodására – ezt már Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese mondta a délután publikált adatokra reagálva. Gulyás szerint a Transparency a kampányköltéseket vizsgáló projektjével részt vesz a kampányban „mi az ő költségeiket nem fogjuk az MSZP költségeihez számítani”. A Fidesz képviselője sérelmezte, hogy ugyanezeket a kutatásokat nem készítették el 2006-ban, amikor „a Gyurcsány-kormány nagyságrendileg több pénzt költött el egyértelműen nem tájékoztatásra, hanem meghamisított adatokkal a választók félrevezetésére”. A Fidesz betartja a törvényi kereteket – tette hozzá Gulyás.