Kamerákra cseréli a detektorokat Izrael

Fotó: MTI/EPA / Abir Sultan

-

Netanjahu és a jordániai király közvetlenül tárgyaltak a feszült helyzetről.


Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a muszlimokat dühítő fémdetektoros kapukat. A detektorok helyett más, fejlettebb technológiát fognak alkalmazni. Az eszközöket nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerákra cserélhetik. A terv megvalósításáig Izrael fokozza a biztonsági erők jelenlétét a szent hely körül.

A döntés összefügg az Izrael jordániai nagykövetségénél történt halálos incidens rendezésével. Vasárnap egy izraeli biztonsági őr agyonlőtt két jordániai férfit. Az izraeli kormány azonnal evakuálni akarta a nagykövetség minden dolgozóját, attól tartva, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség megtámadásához vezetnek a történtek. Jordánia azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból.

Az izraeli lapok szerint olyan kompromisszum született, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult a biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont vállalta a Jeruzsálemben konfliktus forrásává vált fémdetektorok eltávolítását. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdalláh király közvetlenül tárgyaltak. Az uralkodó azonnali intézkedéseket sürgetett, külön kitérve a biztonsági kapuk eltávolítására.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt. Ezeket Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel azután, hogy palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb létesítménye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.