Kamerák védik a Csomolungmát, szenzorok Pompejit

Fotó: Europress/AFP/Mario Laporta / Europress/AFP/Mario Laporta

-

HÁTTÉR

Négy kamera egyfolytában pásztázza majd a Csomolungma tibeti oldalát, a pompeji ásatások védelmére pedig szenzorokat is bevetnek. A hétfő kulturális védelmi hírei.


Mi van Tibetben?

4200 méteres átlagmagasságban, 34 ezer négyzetkilométeren fekszik a Csomolungma természetvédelmi terület, most egymillió jüant (36 millió forintot) költenek a technológiai újításra - főleg az orvvadászok ellen. Járőröket is bevetnek, hogy figyeljék például a hópárducok és a kiangok (az egy lóféle) biztonságát.

Mi van Pompejiben?

A most bevetett szenzorok talajmozgást, a pompeji épületek legkisebb repedését és a freskók állagában bekövetkező károkat is képesek érzékelni. Negyven hektáros régészeti területről van szó, szenzorokat összesen 1500 műemléken helyeznek el. Pompejit műholdas kamerarendszerrel is ellenőrzik majd. Az ásatások védelme érdekében az olasz kulturális tárca és a - védelmi technológiával és űrkutatással foglalkozó - Finmeccanica csoport állapodott meg. A projekt 1,7 millió euróba kerül (körülbelül 527 millió forint); a munkálatokat az olasz vállalat finanszírozza.

Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia az Európai Uniótól a Pompeji karbantartására három éve kapott 105 millió eurót, vagy egyáltalán nem kap támogatást.


-