Kamerába bámuló vadállatok

Fotó: / Seacia Pavao

Csaknem négyezer kép közül válogatta ki a szakmai zsűri a legjobbakat. Az Év Természetfotósa díjat három év után ismét Máté Bence kapta meg.


Máté Bence, a fiatal szegedi fotós kapta meg az Év Természetfotósa és az Év Természetfotója díjat is. A 2000 óta folyamatosan díjakat bezsebelő, huszonnyolc éves fotós legutóbb a Londoni Állatkert nemzetközi pályázatán nyerte el a fődíjat, most pedig a közép-európai régió legrangosabb szakmai elismerését szerezte meg. A benevezett 3800 kép közül a görögországi pelikánokat testközelből bemutató, Tányérajkúak című fotót választotta legjobbnak a zsűri. A kép készítésének a módszere is különleges, a fotós a víz felszínén úsztatta a madarak közelébe vízhatlan tokba szerelt fényképezőgépét.

A fiatalabb generációból is egy szegedi fotós, Balla Tihamér portfóliója volt a legmeggyőzőbb, ő lett az Év Ifjú Természetfotósa. Képei közül az esőben álldogáló gólyatöcs fotója, Tavaszi szél… címmel tekinthető meg a NaturArt oldalán. Az Év Búvárfotósának díját pedig Tökölyi Csaba nyerte el, aki akkor fotózta le a mérgező tüskékkel felfegyverzett, gyönyörű tűzhalat, amikor az éppen – a legalább ugyanolyan misztikus nevű üveghalakat terelgette. Idén, huszonegyedik alkalommal osztották ki a fotós szakma egyik legnehezebb válfajának számító természetfotózás magyar díját. Sárban, vízben, esőben gázoló, elszánt fotósok százai neveznek minden évben a NaturArt pályázatára, hogy övék lehessen az Év természetfotósa, vagy a kategóriák valamelyikéért járó díj. Ennek reményében az idei jelöltek szinte már zavaróan intim közelségébe kerültek az állatoknak: beleláthatunk a pelikán szájába,  „a legyek birodalmába” de hátborzongató kép született a kigyulladt gázlón bóklászó gólyákról, és a viharos ég alatt repkedő denevérekről is.