Kamera előtt tálalt ki a Quaestor-vezér

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

Tarsoly Csaba ügyvédje annyit erősített meg az Origo kérdésére: az biztos, hogy ügyfele érdemi vallomást tett.


A csődbe ment brókercég tulajdonosa, Tarsoly Csaba az előzetes letartóztatása után három nappal öt órán keresztül beszélt a nyomozóknak, és a vallomást fel is vették. Az Origo értesülését az üzletember ügyvédje, Papp Gábor is megerősítette.


Április elsejei kihallgatásán a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói ragaszkodtak hozzá, hogy videóra vegyék a vallomást, de ezt ő sem ellenezte, mert „egy szövevényes gazdasági ügyben mindenkinek érdeke, hogy a jegyzőkönyv pontos legyen" - tette hozzá az ügyvéd.

Papp Gábor elmondta, hogy a vallomások videóra rögzítése nem ritka, különösen nem az ilyen súlyú gazdasági ügyekben. Ettől függetlenül írásos jegyzőkönyv is készült a kihallgatásról, azóta viszont nem hallgatták ki a nyomozók Tarsoly Csabát.

A Quaestor-botrányban mintegy 300 milliárd forint sorsa vált bizonytalanná, részben a fiktív és nem fiktív vállalati kötvények kibocsátása miatt, részben pedig az ügyfelek befektetői számláiról eltűnt pénzek miatt. A fizetésképtelenné vált pénzügyi vállalkozásnál állami és önkormányzati pénzek is beragadtak, a veszteség ott is sok milliárd forint.

A parlament ugyanakkor törvényt alkotott a Quaestor-kötvények tulajdonosainak a kártalanítására, ami az ő esetükben csaknem teljesen ellentételezi a veszteségeket. Ezt a kivételezést erőteljesen kifogásolja a brókerbotrányok többi károsultja.

Tarsoly Csabának többféle üzleti kapcsolata volt különböző kormányzati hivatalokkal is, elsősorban a külgazdasági és külügyminisztériummal.