Kamatot emelt a Fed

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Tíz év alatt harmadszor fordult elő.


Huszonöt bázisponttal, 0,75–1,0 százalékra emelte az irányadó kamatsávot az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A döntéshozó testület, a nyílt piaci bizottság (FOMC) tagjai figyelembe vették, hogy erősödik a gazdaság, bővül a munkaerőpiac, és a fogyasztói áremelkedés mértéke közelít a jegybank 2 százalékos inflációs céljához.

A Fed jelezte, hogy a további kamatemelések fokozatosan történnek majd, a növekedést veszélyeztető kockázatok jellemzésére az enyhének számító „nagyjából kiegyensúlyozott” megfogalmazást alkalmazta.


Erősödött a tőzsde

A Fed ismertette legújabb gazdasági előrejelzését is, ami gyakorlatilag megegyezett a decemberi jelentéssel, és nem derült ki, hogy a jegybank szerint milyen hatással lehet az új kormányzat politikája az idei és a későbbi évek gazdaságára.

A dokumentum szerint a Fed továbbra is 2,1 százalékos idei GDP-növekedést vár, a hosszú távú kamatvárakozása 3 százalék, az év végére pedig változatlanul 4,5 százalékos munkanélküliséggel számol. A maginflációt 1,9 százalékra várja december végére az eddig becsült 1,8 százalék helyett.

A kamatemelés hatására a New York-i értéktőzsde összes irányadó mutatója erősödött. A bejelentés előtt a DJIA indexe 0,21 százalék, percekkel után már 0,47 százalék pluszban állt, míg a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index nyeresége 0,36 százalékról 0,71 százalékra ugrott. A kamatdöntés előtti percekben az euró 1,0636 dolláron állt, a döntés ismertetése után 1,0695 dollárig erősödött.

A Fed december 14-i ülésén emelt kamatot, akkor szintén 25 bázisponttal 0,50–0,75 százalékra, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban, 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust. A Fed több mint kilenc év után először 2015 decemberében emelte meg a dollárkamatot, amelyet előtte hét évig tartott zéróközeli szinten gazdaságösztönző céllal.