Kalózpárti lesz Izland új kormányfője

Fotó: Sputnik / Dmitriy Vinogradov

-

Az októberi előrehozott parlamenti választásokon harmadik helyen végzett Kalózpárt vezetőjét bízta meg pénteken kormányalakítással Izland államfője.Miután a feladatra előzőleg felkért két párt egyike sem járt sikerrel, a Kalózpártot kérte fel az izlandi elnök a kormányalakításra..
Gudni Th. Jóhannesson a néhány évvel ezelőtt internetes aktivisták által alapított formáció vezetőjének, Birgitta Jónsdóttirnak adta át az új kormány felállítására jogosító mandátumot.
Eddig sem a konzervatív Függetlenségi Párt elnöke, Bjarni Benediktsson, sem pedig a Baloldali-Zöld Mozgalom élén álló Katrín Jakobsdóttir nem tudott megegyezni a többi párttal egy koalíció létrehozásáról.
A nemzetközi adócsalások sorát leleplező, úgynevezett Panama-iratok csorbát ejtettek az előző kormánykoalíció tekintélyén, s az áprilisi tömegtüntetések hatására előrehozott választásokat írtak ki. A voksoláson az eddig kormányzó Függetlenségi Párt végzett az első helyen, 21 mandátumot szerezve, míg másodikként futottak be a zöldek 10 mandátummal, harmadik helyen pedig a közvetlenebb demokráciát és a közélet átláthatóságát ígérő Kalózpárt végzett, amely ugyancsak 10 képviselőt küldhet a parlamentbe.
Jónsdóttir a zöldekkel, szociáldemokratákkal, valamint a Fényes Jövővel és a Függetlenségi Pártból levált Reformpárttal (Vidreisn) szeretne szövetségre lépni. Az öt pártnak 34 mandátuma van a 63 fős parlamentben, vagyis koalíciót alkotva meglenne az abszolút többsége.