Kaliforniai rémálom: saját vizeletüket ihatják

Fotó: AFP / MARK RALSTON

-

A szakértők és a politikusok is egyre komolyabban gondolják, hogy a súlyos gondokat okozó szárazság ellen így kellene védekezni.


Sok kaliforniainak már most görcsbe rándul a gyomra, ha arra gondol, hogy olyan vizet kell majd innia, amelyet néhány órával korábban húzott le a WC-n – olvasható a The West Australian oldalán, melyet az AFP is szemlézett.

Ugyanakkor, ha folytatódik az utóbbi évek szárazsága, akkor bizony el kell engedniük a finnyásságukat a helyieknek. A Sierra Nevada-i hóolvadás, ami a legfontosabb ivóvízbázisa volt Kaliforniának, gyakorlatilag megszűnt, ahogy a Colorado folyó és a talajvíz szintje is esik.Jelenleg mindenki azt a módszert keresi, hogy a szennyvizet hogyan tudnánk újrahasznosítani – mondta George Tchobanoglous, a University of California szakértője, aki szerint manapság rengeteg szennyvizet öntenek az óceánba, miközben azt szinte biztosan lehetne még hasznosítani. A terv támogatói mindenesetre optimisták: egy tavalyi tanulmány szerint ezen vizek újrahasznosítása 2020-ig 8 millió helyi lakos ivóvízgondjait oldaná meg, ami a teljes lakosság ötöde.