Kaliforniában már csak a kormányzón múlik az eutanázia

-

Az amerikai állam törvényhozása pénteken elfogadta az orvosi segítséggel történő eutanáziát engedélyező törvényt, amely már csak a kormányzó, Jerry Brown aláírására vár. Ez lenne az ötödik állam az Egyesült Államokban, amelyik engedélyezi.


A kaliforniai jogszabály lehetővé tenné, hogy a gyógyíthatatlan beteg emberek, ha kérik, halált okozó gyógyszert kaphassanak az orvosuktól. Ennek feltétele, hogy több orvosnak kell egyetértenie abban, hogy a betegségük miatt fél éven belül meghalnának. Ezen kívül többször és írásban kell kérni az eutanáziát, a kérelmezőnek szellemi képességei birtokában kell lennie, és képesnek kell lennie arra is, hogy maga vegye be a gyógyszert.

Jerry Brown kormányzó egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy aláírja-e a törvényt.

A kaliforniai törvényhozás most második alkalommal tárgyalta a kérdést. A vitának egy 29 éves, agydaganatban szenvedő nő, Brittany Maynard esete adott újabb lendületet. Maynard 2014-ben Oregon államba költözött át annak érdekében, hogy jogszerűen kérhesse az eutanáziát.

Az Egyesült Államok több államában - Oregon mellett Washingtonban, Vermontban és Montanában - engedélyezett az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság.