Kaliforniában is súlyos erdőtűz pusztít

-

Az Egyesült Államok délkeleti részén pedig a tornádók szedtek sok áldozatot.


A legalább 100 otthont elpusztító ausztráliai erdőtűzről már hírt adtunk, de hasonló természeti katasztrófa fenyeget Kaliforniában is, ahol több mint ezer hektáron égtek le a fák. Mintegy 1200 hektárt leptek el a lángok a Los Angelestől nagyjából száz kilométerre északnyugatra fekvő Ventura környékén, a tűz miatt a 101-es autóutat – a térség egyik legfőbb közlekedési útvonalát – is le kellett zárni több szakaszon.

Az erdőtűz helyi idő szerint pénteken késő este kezdődött, és az erős szél és a szárazság miatt gyorsan terjedt. A lángokkal szombaton 600 tűzoltó küzdött, de még nem sikerült megfékezni a tűz terjedését. Eddig nem okozott sérüléseket és számottevő anyagi kárt, de egy Ventura közeli községből 30 ház lakóit kitelepítették.Közben tizenötre emelkedett az Egyesült Államok délkeleti részén tomboló tornádók halálos áldozatainak száma. Mississippi államban nyolcan, Tennesseeben hatan vesztették életüket az ítéletidőben, Arkansasban pedig egy 18 éves fiatalt ölt meg egy kidőlő fa – közölték a helyi hatóságok.

Az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban szerda óta tombol az ítéletidő, az infrastruktúrában keletkezett károk miatt a szentestét több ezren áram nélkül töltötték. A sérültek számairól nincsenek pontos adatok, de többtucatnyian lehetnek.

Az előrejelzések szerint a hétvégén folytatódik az ítéletidő az Egyesült Államok középső részén, a Sziklás-hegységben. Az ország déli részein – elsősorban Texasban, Oklahomában, Új-Mexikóban, Missouriban és Kansasban – pedig nagy viharok várhatóak, jelentős hóeséssel, jégesővel és helyenként áradásokkal kell számolni.