Kalifornia betiltotta a "rézbőrű" szót az iskolai csapatok nevében

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Négy kaliforniai gimnáziumot kötelezhetnek kabalafiguráik lecserélésére, miután a Jerry Brown kormányzó által aláírt új törvény megtiltja a Rézbőrűek (Redskins) elnevezés használatát az iskolai sportcsapatok számára. Az Egyesült Államok többi államában is napirenden van a téma, de még sehol máshol nincs jogerős tiltás. Az USA legismertebb „rézbőrű” csapata a Washington Redskins (NFL) is nagy nyomás alatt és perben áll neve megőrzéséért.


A kabalafigurákra vonatkozó rendelet célja, hogy megelőzze a rézbőrű kifejezés használatát, amelyet az amerikai őslakosok sértőnek tartanak. A vasárnap aláírt törvény, amelyet Kalifornia az Egyesült Államokban egyedüliként vezet be, 2017-től lép életbe.

A nyugati parti államban a rézbőrűek elnevezést jelenleg mindössze négy állami iskola használja, amelynek tisztviselői "csalódottak" a kormányzó döntése miatt, ugyanakkor meg fogják változtatni az érintett sportcsapatok nevét.

A San Franciscótól keletre fekvő Chowchilla település ezerfős gimnáziumát felügyelő Ronald V. Seals elmondása szerint az intézmény 1928 óta használja a kabalafigurát és emblémát mindenféle panasz nélkül. "Nem választasz olyan kabalafigurát, amelyet nem tisztelsz, szeretsz és becsülsz" - vélte a felügyelő, aki szerint rossz döntés elvenni mindezt az iskolától "olyan emberek által, akik még csak nem is itt élnek".

Indián csoportok követelésére egy bíróság elrendelte a profi amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Washington Redskins elnevezésének megváltoztatását, de a csapat fellebbezett a döntés ellen. Dan Snyderre, a csapat tulajdonosára példátlan nyomás nehezedik azoknak a részéről, akik rasszistának tartják az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott kifejezést.

A mostani előtt a kaliforniai kormányzó két sporttal kapcsolatos rendeletet hozott: az egyik betiltotta a dohányrágást profi baseballpályákon, a másik középiskolai sportágként ismerte el a versenyszerű vezérszurkolást, a cheerleadinget.