Kalifornia betiltja a kardszárnyú delfinek tartását és tenyésztését

Fotó: CC BY 3.0 via Wikimedia Commons / Averette

-

A delfinshow-kat rendező SeaWorld már márciusban bejelentette, hogy felhagy ezzel a tevékenységgel.A 2013-as Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című filmnek kulcsszerepe volt abban, hogy az amerikai közvélemény a delfin-show-k ellen fordult – írja a Huffington Post.

Kegyetlenül bánnak a gyilkos bálnákkal, szűk helyen tartják őket, hogy a tengeri vidámparkokban szórakoztassák a publikumot. És néha rászolgálnak erre a nevükre is: többször történt már halálos baleset a gondozóikkal.

A bojkottok és a politikai nyomás hatására a delfinshow-kat rendező SeaWorld már márciusban bejelentette, hogy abbahagyja az előadásokat San Diegó-i (Kalifornia), San Antonió-i (Texas), és orlandói (Florida) parkjaiban. Teljesen megváltoztatják a tevékenységüket, üzleti modelljüket: a jövőben az oktatásra és az állatmentésre, rehabilitációra koncentrálnak.

Most a kaliforniai jogalkotók is bevernek egy szöget a delfinbemutatók koporsójába. Jerry Brown kormányzó a héten aláírta azt a jogszabályt, amely törvényen kívül helyezi az orkák tenyésztését és egyáltalán fogságban tartását az államban – írja a Los Angeles Times. A jövő év közepétől csak oktatási és tudományos célból szabad kardszárnyúakat tartani.