Kalasnyikovval pózolnak az orosz óvodások

Fotó: AFP / STRINGER

-

Általános felháborodást keltett egy interneten keringő kép, amelyen 5-6 éves gyerekek pózolnak gépfegyverekkel és rakétavetőkkel egy szentpétervári óvodában.


Bár a fegyverek nem valódiak, csupán nagyon valósághű másolatok, az eset nagy botrányt kavart Oroszország-szerte. A képek az úgynevezett „hazafias nevelés” részeként készültek.


A kalasnyikovokat, gránátvetőket és mesterlövész puskákat tartó kisgyerekek egy részén katonai sisakok is vannak, illetve egy egyenruhás férfi is áll mögöttük. A kép nagyjából két hete készülhetett, egy hazafiasságra nevelő óra keretében.

„Miért ne tarthatnának a gyerekek fegyvert a kezükben?” – teszi fel a kérdést Jurij Dorozhinszkij, a Vörös Csillag nevű hadtörténeti szervezet igazgatóhelyettese. „Még jó, hogy nem babákat adunk a fiúknak!” – tette hozzá a férfi, aki fontosnak érezte elmondani, hogy a mesterlövész puskán nem is volt távcső.

„A gyerekeknek nem csak elmondani kell a dolgokat, hanem meg is kell mutatni” – védte meg a módszert Dorozhinszkij, akinek a szervezete áll a patriótaképzés mögött. A szülők és az óvoda vezetői közül sokan egyetértettek a Vörös Csillag hozzáállásával, ám ellenzői is akadtak szép számmal – szerintük fegyvert adni kisgyerekek kezébe nem hazafias, hanem veszélyes és felháborító.