Kalasnyikovos istennel jelentkezik a Charlie Hebdo évfordulós száma

Forrás: CHARLIE HEBDO

-

Egymillió példányban, szerdán jelenik meg a Charlie Hebdo legújabb száma, amelyben az egy évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeznek meg a karikaturisták, a készítők. A lap megmaradt ugyanolyan szarkasztikusnak és provokatívnak, mint amilyen tavaly is volt.


2015-ben, január 7-én támadta meg két szélsőséges iszlamista fegyveres a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét, amiért a lap általában előszeretettel ironizált a vallási – ezen belül is az iszlamista – elvakultságon, és amiért sokszor közöltek karikatúrát Mohamed prófétáról. A Kouachi-fivérek 12 embert mészároltak le, közöttük vezető karikaturistákat és a lap főszerkesztőjét is.


A támadás óta Laurent Sourisseau (művésznevén: Riss) vezeti a lapot, és a mostani évfordulós számnak ő rajzolta a címlapját és írta a vezércikkét. A szerdán megjelenő, külföldi árusítóhelyekre is bekerülő lap elején isten látható, hátán egy Kalasnyikovval. Háta mögött a következő felirat olvasható: „Egy évvel később: a merénylő még mindig odakint van”.A legújabb számban öt, a merényletben meggyilkolt rajzoló karikatúráját is publikálják. A támadáskor szintén komolyan megsérült Laurent Sourisseau vezércikkében pedig megjegyzi, hogy a fanatikusok a Korán nevében kegyetlenkednek ugyanúgy, mint azok, akik más vallásúak, de a Charlie Hebdo halálában reménykedtek, amiért a magazin mer nevetni a vallásokon.


A támadásokat követően kiadott első, tavalyi lapszámból összesen 7,5 millió darabot adtak el, és több mint 200 ezren fizettek rá elő.