Kalapács alatt egy rózsaszín gyémánt

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Mesés rózsaszín gyémántot árverez el november 15-én Genfben a Sotheby's. A 37,3 karátos drágakő értékét 20-30 millió dollár (5,2-7,8 milliárd forint) közötti összegre taksálják.


Az aukciósház tájékoztatása szerint a The Raj Pink (A rózsaszín rádzsa) nevű gyémánt a legnagyobb a maga kategóriájában, amelyben a színerősség a második legjobb: intenzív fantázia.

A rózsaszín gyémántok mindig kivételesek, de ez a mérete és a színének intenzitása révén a világ legjelentősebb rózsaszín gyémántjai közé tartozik - emelte ki David Bennett, a Sotheby's ékszerrészlegének elnöke.

A drágakövet 2015-ben találták, és az aukciósház szerint több mint egy évig tanulmányozták. Utána nyerte el briliánscsiszolású, módosított párnaformáját.

A gyémánt a nevét a jelenlegi tulajdonosától kapta, aki azonban nem akarta felfedni magát. A rádzsa a király szó szanszkrit nyelvű megfelelője.

Az intenzív fantázia rózsaszín gyémántok között jelenleg a Graff Pink tartja a rekordot. A 24,78 karátos drágakő 46,1 millió dollárért kelt el a Sotheby's 2010-es genfi ékszerárverésén.