Kalapács alá kerül a szék, amely nélkül Harry Potter nem létezne

-

Elárverezik J. K. Rowling székét, amelyen ülve az első két Harry Potter-regényt írta. Átszámítva a szék több mint 12 millióról indul.


A Heritage aukciósház New Yorkban, április 6-án tartja az árverést, amelyen egy egészen hétköznapi székre is licitálni lehet, a kikiáltási ár 45 ezer dollár, azaz 12,7 millió forint. A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amelyek az akkor súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburgh-i lakásában álltak. J. K. Rowling akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamráját írta.

A széket elárverezték korábban többször is, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el. Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: „Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján.”

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: „Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert.” A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető.

A székhez pedig egy levél is jár, amelyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt. Ez áll benne:
„Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a Titkok Kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling”

A jelenlegi eladó egy angol gyűjtő, aki nem szeretné kilétét felfedni – közölte a Heritage.