Kairóban tűnt fel a szír kémfőnök

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Hivatalos hétfői szír médiajelentések szerint a hétvégén meglepetésszerű látogatást tett Kairóban a szíriai titkosszolgálatot vezető Ali Mamlúk.


A szíriai polgárháború kezdete - 2011. - óta ez volt az első alkalom, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnököz közel álló Mamlúk hivatalos látogatást tett külföldön. A közszereplésektől általában tartózkodó hírszerzési főnök Haled Favzi tábornokkal, az egyiptomi nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjével, illetve az egyiptomi hírszerzés más fontos tisztségviselőivel találkozott.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a felek megegyeztek, hogy a jövőben összehangolják politikai álláspontjaikat, és megerősítik együttműködésüket a mindkettejüket érintő terrorizmus elleni harc terén.

A SANA jelezte: Mamlúk tábornok az egyiptomi fél hívására érkezett az észak-afrikai országba, amely a közelmúltban hidegült el a szíriai ellenzéket támogató Szaúd-Arábiától.

Két héttel korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsában Egyiptom megszavazott egy orosz határozatot, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel a szíriai polgárháborúban részt vevő feleket, de nem érintette az Aleppót sújtó, vitatott orosz légicsapások kérdését. Az egyiptomi döntés nyomán az Aszad távozását követelő Szaúd-Arábia távolságtartóbbá vált hagyományos szövetségesétől.