Kaepernick már halálos fenyegetéseket is kapott

Fotó: Getty Images / Grant Halverson

-

Már halálos fenyegetéseket is kapott Colin Kaepernick, a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő San Francisco 49ers játékosa, aki az elmúlt évek egyik legnagyobb viharát kavaró politikai akcióját indította el.


„Azt gondolom, ha valami hasonló történne, az az én álláspontomat bizonyítaná” – mondta a fehér anyától és afroamerikai apától származó Kaepernick.


A 28 éves csere irányító – korábbi Super Bowl-résztvevő – még augusztusban, a Green Bay Packers elleni előszezon-mérkőzés előtt nem volt hajlandó felállni a nemzeti himnusz alatt, később pedig elmondta, hogy így tiltakozott a színes bőrű kisebbségekkel, különösen a feketékkel szembeni atrocitások ellen. Kaepernick tette azonnal megosztotta a játékosokat és a szurkolókat, azóta hétről hétre azt pásztázzák a televíziós kamerák, hogy egy-egy mérkőzésen kik azok, akik nem állnak fel az amerikai himnusz alatt. Az akcióhoz szinte minden találkozón csatlakozik egy-egy futballista.

Kaepernick azt is bejelentette, hogy a következő tíz hónapban összesen egymillió dollárt adományoz majd olyan szervezeteknek, amelyek a faji egyenlőtlenség, illetve a rendőri brutalitás ellen lépnek fel.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban számos olyan eset történt, amelyekben feketék estek áldozatul: kedden Charlotte-ban a rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy férfit, múlt pénteken pedig Tuslában szintén egy afroamerikait, aki a rendőrök szerint agresszívan közeledett feléjük, és nem követte a hatósági utasításokat.