Kaczynski új alkotmányt írna Lengyelországnak

Fotó: AFP / Wojtek Radwanski

-

A kormányzó Jog és Igazságosság pártjának nincs még az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados többsége, de a pártelnök szerint lennének ötleteik, hogy megszerezzék, és találhatnak szövetségeseket is.


Új alkotmány kidolgozása mellett szállt síkra hétfőn, egy nappal az egyik legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, az alkotmány napja előtt Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (Pis) pártjának elnöke. Lengyelország kedden ünnepli az alkotmány napját, amelyen az első korszerű, demokratikus európai alaptörvény, a lengyel alkotmány 1791. május 3-án történt elfogadására emlékeznek. Világviszonylatban ez az alkotmány volt a második demokratikus, írott alaptörvény az 1787-ben elfogadott amerikai alkotmány után.

Kaczynski a lengyel parlamentben elmondott beszédében úgy fogalmazott: az első lengyel alaptörvénybe foglalták, hogy azt húsz évenként felülvizsgálják. Erre nem kerülhetett sor, minthogy Lengyelországot a három európai nagyhatalom egymás között hamarosan felosztotta, s az ország csak 1918-ban nyerte vissza függetlenségét. Az első lengyel alkotmány mindössze 14 hónapig volt érvényben. A jelenlegi alkotmány 1997-ből származik. „Nem lenne ez a megfelelő időpont arra, hogy megkezdjük egy új alaptörvény kidolgozását?” – kérdezte a kormánypárt elnöke.

A pártelnök elismerte, hogy az abszolút többségben lévő PiS jelenleg nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel a törvényhozásban. „Mindenesetre ott van a következő törvényhozási időszak. Számos javaslatunk van a társadalom számára, egy igazán nagy győzelmet is elérhetünk. És úgy gondolom, szövetségeseket is találhatunk” – jegyezte meg Kaczynski, aki szerint először a párton belül kellene elkezdeni az új alkotmány kidolgozását, és ezt később a parlamentben kellene folytatni.

Az utóbbi időben számos bírálat érte az őszi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság pártot. Főként azzal vádolták, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. A kormány szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek. Április közepén az Európai Parlament a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot, mely miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.