Kaczynski orvoshoz küldené Bill Clintont

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

A lengyel politikus szerint a média és más tényezők okozzák a félreértést a világban.


„Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor orvosilag kell megvizsgálni az illetőt” – mondta Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. A volt amerikai elnök ugyanis egy kampánybeszédben „putyinizálódással” vádolta Lengyelországot és Magyarországot.

„Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás” – mondta Bill Clinton. A volt amerikai elnök szerint a két ország Putyin-féle vezetést akar.

Clinton szavai miatt Lengyelországban a kormánypárti politikusok tiltakoztak, az ellenzék viszont azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől. Kaczynski szerint „a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban”. „Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelki állapotára is.”

„Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot” – mondta Rafal Sobczak. A lengyel külügyminisztérium sajtótitkára szerint ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden elfogadhatatlannak nevezte a magyar nép szabadságküzdelmének lebecsülését. „Senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket” – mondta Szijjártó.