Kacskaringós úton halad a reformok felé a FIFA

-

Egyetlen szponzori szerződést sem írt alá idén a szervezet, a pénzügyi bizottság inkább elkerüli Japánt Joseph Blatter félelmei miatt.


A FIFA végrehajtó bizottsága a reformokról tárgyal majd a jövő héten, Zürichben. A reformokat előterjesztő Francois Carrard korlátozná a végrehajtó bizottság döntési jogkörét, valamint maximalizálná a vezető tisztségviselők életkorát és mandátumuk idejét. Ugyancsak a december 2-3-i ülésen tájékoztatják a vb tagjait a korrupciós ügyekben vizsgálódó svájci és az amerikai hatóságok nyomozásának állásáról.

A tervezett változtatásokat a FIFA február 26-i tisztújító közgyűlésén szavazhatják meg.

Zürichben összeül a pénzügyi bizottság is. Várhatóan a márciussal lezáródó pénzügyi évben veszteséges lesz a FIFA, miután idén egyelten szponzor szerződést sem írtak alá a világbajnokságokra.

Eredetileg nem Svájcban, hanem Japánban tartották volna a bizottsági üléseket, december közepén, a klubvébé egyik kísérő eseményeként. A helyszínt szeptemberben módosíttatta Joseph Blatter elnök, mert nem akart olyan országba utazni, amelynek kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal. Azóta Blattert felfüggesztették az elnöki tisztségéből, miután tisztázatlan körülmények közt adott több mint kétmillió dollárt Michel Platini UEFA-elnöknek.

A végrehajtó bizottság legközelebb február 24-én, a tisztújító közgyűlés előtt két nappal ülésezik majd.